miercuri, 15 octombrie 2014

Ateneu parohial 7: IN MEMORIAM: Mitropolitul Irineu Mihălcescu (24 aprilie 1874 - 2 aprilie 1948), mentorul preoţilor bisericii Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti



 Duminică, 19 octombrie 2014, orele 12.00, la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, în cadrul proiectului catehetic parohial "Hristos împărtăşit copiilor" organizat sub forma Şcolii de duminică pentru copiii din parohie, la atelierul de istorie parohială intitulat "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" se va prezentat tema "IN MEMORIAM: Mitropolitul Irineu Mihălcescu (24 aprilie 1874 - 2 aprilie 1948), mentorul preoţilor bisericii Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti".  

Cu acest prilej, va fi expus un exemplar din prima editie a Vietii si Acatistului Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor  Pantelimon, alcatuite de  Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi impreuna cu mitropolitul Irineu Mihalcescu, care se mai pastreaza in "Albumul alcătuit de familia Popescu-Colibaşi spre pomenirea P.C. Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi în anul 1975".

În continuarea lecţiei de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" vor avea loc atelierul de pictură pe lemn şi sticlă "Părintele Ivan de la Silvestru" şi atelierul de muzică bizantină "Gh.Popescu-Brăneşti".

MĂRTURIE ISTORICĂ IMPORTANTĂ. Daca din lectiile anterioare de istorie parohiala  am putut constata legatura stransa dintre fratii pr. Petru si Ioan Gh. Savin cu mitropolitul Irineu Mihalcescu, lectia din duminica aceasta, 19 octombrie 2014, intentioneaza sa demonstreze ca legatura acestui arhiereu cu biserica Sfantul Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti este mai stransa decat se credea pana in prezent. 
Ca marturie istorico-documentara a faptului ca mitropolitul Irineu Mihalcescu a fost mentorul preotilor bisericii Sfantul Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti stau Viata si Acatistul Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon, aprobate prin hotararea nr. 3252/7 decembrie 1937 a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.   
Un exemplar din prima editie a Vietii si Acatistului Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor  Pantelimon, alcatuite de  Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi impreuna cu mitropolitul Irineu Mihalcescu, se mai pastreaza in "Albumul alcătuit de familia Popescu-Colibaşi spre pomenirea P.C. Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi în anul 1975". 
Dovada importanta a acestei colaborari sta pe coperta 4 a primei editii a Vietii si Acatistului Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor  Pantelimon, unde se spune: "Intocmitu-s-a de iznoava, dupa felurite izvoade aceasta minunata Viata si acatist al sfantului mare mucenic si tamaduitor Pantelimon de catre smeritii intre preoti  Gheorghe Popescu, slujitor al bisericii Sfantul Pantelimon din Bucuresti si Ioan Mihalcescu, parohul bisericii Amza si Decanul facultatii de Teologie din Bucuresti in anul mantuirii 1936, iulie 3, iar tiparirea s-a facut in luna mai, anul 1938, cand parintele Ioan Mihalcescu este Arhiereul Irineu Targovisteanu, vicarul sfintei Patriarhii romane" (vezi imaginea copertii 4).

REVISTA PRESEI: 
1. Mitropolitul Irineu Mihălcescu, mentorul preoţilor bisericii Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc - Jurnalul National (Luminita Ciobanu), 16.10 2014

Biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti, va aduce în atenţie duminică, 19 octombrie 2014, începând cu orele 12:00, în cadrul proiectului catehetic parohial "Hristos împărtăşit copiilor" organizat sub forma Şcolii de duminică pentru copiii din parohie, un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române. Prin urmare, la atelierul de istorie parohială intitulat "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" se va aduce în atenţie activitatea Mitropolitului Irineu Mihălcescu (24 aprilie 1874 - 2 aprilie 1948), mentorul preoţilor bisericii Sf. Pantelimon. Cu acest prilej, va fi expus un exemplar din prima ediţie a “Vieţii şi Acatistului Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, alcătuite de Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi împreună cu mitropolitul Irineu Mihălcescu, document care se păstrează în "Albumul alcătuit de familia Popescu-Colibaşi spre
pomenirea P.C. Pr. Gheorghe Popescu-Colibaşi în anul 1975".

Lecţia de istorie parohială "Misiunea parohiei Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele istoriei" va cuprinde totodată şi atelierul de pictură pe lemn şi sticlă "Părintele Ivan de la Silvestru" şi atelierul de muzică bizantină "Gh.Popescu-Brăneşti".

ARHIVA MEDIA:





















Niciun comentariu: