miercuri, 15 ianuarie 2014

Expoziţia de icoane pe sticlă "Apa cea vie, foc răcoritor" la New York cu ocazia Zilei de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu şi Zilei Culturii Naționale

Mihai Eminescu va fi prezentat americanilor în 16.000 de pagini şi 38 de volume 8.000 de manuscrise facsimilate care i-au aparţinut marelui poet vor fi prezentate, în premieră, la ICR New York. Evenimentul va avea loc cu ocazia Zilei Culturii Naționale Ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naționale sunt sărbătorite cu mare fast la sala Auditorium a ICR New York, în data de 18 ianuarie 2014, începând cu ora 11.00 a.m., printr-un eveniment cultural unic şi academic complex, intitulat "Eminescu - Opus Magnum". 

În cadrul evenimentului dedicat lui Mihai Eminescu va fi prezentată expoziția intitulată "Dintre sute de catarge", reflectând multiplele direcţii ale artelor vizuale şi impactul operei lui Eminescu asupra artei plastice. Ansamblul de lucrări plastice va fi curatoriat de Viorica Colpacci, directorul Galeriei româneşti "Spiritus". Va fi expusă expoziţia de icoane pe sticlă "Apa cea vie, foc răcoritor" care cuprinde creaţii ale copiiilor de la Biserica Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc din Bucureşti realizate în perioada iulie - octombrie 2013 în cadrul Atelierului intitulat Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva, coordonat de Pr. Dr. Teleanu Bogdan, dar şi lucrări ale artiştilor: Viorica Colpacci şi Mihai Caranica (sculptură), Iana Bartea (grafică), Despina Amăriuţei, Ruxandra Dumitrescu, Mitzura Salgian (pictură), Maria Tăzlăuanu (artă digitală), Dumitru Dumitrescu (artă decorativă).

ICR New York a invitat la evenimentul dedicat poetului naţional Mihai Eminescu şi Zilei Culturii Naționale cele mai importante asociaţii româno-mericane care au promovat, de decenii, fiecare cu specificul propriu, valorile culturii din România în Statele Unite: Institutul Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York și Societatea Română Creştină „Dorul" din New York. Institutul cultural roman de la New York a realizat acest eveniment în colaborare cu Academia Română şi toate aceste asociaţii româno-americane cărora doreşte să le mulţumească şi pe această cale.  

La acest eveniment sunt invitaţi: Ambasadorul Misiunii Permanente a României pe lângă Naţiunile Unite la New York, doamna Simona-Mirela Miculescu, şi Consulul general al României la New York, doamna Ioana-Gabriela Costache.

De asemenea, menţionăm faptul că cu ocazia sarbatorii Nasterii Domnului, doamna Viorica Colpacii, profesoara care s-a ocupat de prima editie a taberie de pictura pe sticla ATENEUL SF. CUV. PARASCHEVA de la biserica Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti, a organiza expozitia "Apa cea vie, foc racoritor" la galeriile Spiritus din New Yoork. Totodata, doamna profesoara ne-a trimis primele imagini de la acest eveniment, precum si un articol publicat intr-o revista de specialitate din Statele Unite.  

În cadrul acestui articol publicat de doamna Viorica Colpacci în "Lumină Lină Revistă de spiritualitate şi cultură românească" (AN XVIII/ NR.4, OCTOMBRIE-DECEMBRIE 2013, NEW YORK, pp. 137-138) se precizează următoarele:











În vara aceasta, galeria SPIRITUS, a cărui scop principal este reapropierea artei de religie, și-a lărgit activitatea, implementând unul din programele anunțate la deschiderea galeriei. 

D-na Viorica Colpacci, directoarea acesteia, a inițiat şi finanțat în Bucuresti un cerc de pictură sacră pentru copii, în cadrul Bisericii Sfântul Pantelimon, Foișorul de Foc. Funcționând pe timpul vacanței de vară a copiilor, cercul se înscrie în programul “Hristos împărtășit copiilor”, program condus de Pr. Dr. Bogdan Teleanu și urmărește catehizarea copiilor prin mijloacele alternative ale artei. Timp de cinci ani, Părintele Bogdan Teleanu a deșfășurat un program de catehizare a copiilor prin intermediul pieselor de teatru religioase, concepute special pentru copiii parohiei. 
(...)


Fiecare lecție de pictură a început cu o rugăciune și copiii au deprins nu numai tehnica, dar și atitudinea și comportamentul iconarului. Lecțiile au început în mod simbolic cu realizarea unei icoane colective închinată Mântuitorului, icoană ce ilustrează cuvintele Sale: “Eu sunt vița, voi sunteți mlădițele. Cel ce rămâne întru Mine și Eu în el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteți face nimic….” Prin aceasta, copiii au luat primul contact atât cu tehnica icoanei pe sticlă, cât și cu semnificația adâncă a cuvintelor Mântuitorului, ce li s-a transmis și explicat prin cuvânt. Fiecare participant a pictat un fragment al icoanei, fapt ce a creat o comuniune de simțire și idei – o comunitate de mici iconari entuziaști. În timp ce copiii pictau, Părintele Bogdan Teleanu, cu deosebit simț pedagogic, le-a vorbit copiilor, desfășurând activitatea sa de educație creștină, citind povestiri moralizatoare sau cu mesaj religios și comentându-le cu copiii. Activitatea “Ateneului Sfintei Cuvioase Paraschiva”, cum se numește cercul nostru de mici iconari, a atras atenția televiziunii și presei bucureștene. Pe durata unei ore, postul de televiziune al Patriarhiei, Trinitas, a prezentat activitatea copiilor, interviu la care au participat Părintele Dr. Bogdan Teleanu, sculptorița Viorica Colpacci (“Profesoara noastră”), și câțiva dintre copii. S-au comentat lucrările copiilor și misiunea cercului de pictură. Deasemenea, ziarul Lumina, și site-ul Patriarhiei www.basilica.ro, au publicat articole despre tabăra de pictură, iar blogul Ateneului Sf. Cuvioase Parascheva prezintă în imagini și text fiecare oră de atelier, arătând progresele făcute de iconarii noștri. Copiii pregătesc o expoziție ce va avea loc în luna octombrie - o expoziție itinerantă, însoțită de un catalog. S-au remarcat și câteva talente deosebite care demonstrează odată în plus, capacitatea creatoare, inepuizabilă a poporului român și care apare încă din fragedă copilărie. Nume ca Theodor Teleanu, Elena Sandu, Alina Vlad, Andrei Oprea, Teodora Niculescu, Andreea Ieremia sunt nume de care desigur vom mai auzi In mâinile unor astfel de copii talentați stă viitorul artei ca produs spiritual, ce va lăsa în urmă invazia de non-valori contemporane. Având o educație religioasă solidă încă din fragedă copilărie, talentul copiilor de azi poate revitaliza și reînnoi mâine percepția lumii ca frumoasă, având o structură logică și inteligibilă, percepție care a fost compromisă de cultura comercială a lumii materialiste, secularizate. De aici și necesitatea imperativă de a reapropia arta de religie în conștiința copiilor, încă de la vârsta la care sufletul și spiritul nu și-au pierdut puritatea inițială. Cu atât mai mult, cu cât știința descoperă azi fundația spirituală a materiei, temeliile spirituale ale lumii materiale, energiile formative ale universului, pe care până acum numai Teologia le identifica drept energii divine. Cred că este timpul să medităm asupra viitorului copiilor noștri

revista presei:
1. Lucrările copiilor de la Biserica „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc, expuse la ICRIcoane pentru Eminescu la New York - COTIDIANUL ZIARUL LUMINA, 16 ianuarie 2014, p. 2
De Ziua Culturii Române, la Institutul Cultural Român (ICR) din New York sunt expuse şi icoane realizate de copiii cercului de pictură al Bisericii „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Bucureşti.

Anul acesta, Ziua lui Mihai Eminescu şi a Culturii Române va fi serbată de românii din New York sâmbătă, 18 ianuarie. Vor avea loc mai multe acţiuni culturale de anvergură, ce se vor desfăşura la sediul ICR din marele oraş american: vor fi prezentate publicului 16.000 de pagini şi 38 de volume, 8.000 de manuscrise facsimilate care i-au aparţinut marelui poet român. Evenimentul poartă titlul „Eminescu - Opus Magnum“, potrivit unui comunicat al ICR New York.

În cadrul evenimentului va fi prezentată expoziţia „Dintre sute de catarge“, reflectând multiplele direcţii ale artelor vizuale şi impactul operei lui Eminescu asupra artei plastice. Ansamblul de lucrări plastice va fi curatoriat de Viorica Colpacci, directorul Galeriei româneşti „Spiritus“. Pe lângă aceste lucrări ale artiştilor plastici consacraţi, va fi vernisată şi expoziţia de icoane pe sticlă „Apa cea vie, foc răcoritor“ ce cuprinde lucrări ale copiilor de la biserica bucureşteană „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc, realizate în perioada iulie - octombrie 2013 în cadrul atelierului „Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva“, coordonat de pr. dr. Bogdan Teleanu, dar şi lucrări ale artiştilor Viorica Colpacci şi Mihai Caranica (sculptură), Iana Bartea (grafică), Despina Amăriuţei, Ruxandra Dumitrescu, Mitzura Salgian (pictură), Maria Tăzlăuanu (artă digitală), Dumitru Dumitrescu (artă decorativă).

La acest eveniment sunt invitaţi: ambasadorul Misiunii Permanente a României pe lângă Naţiunile Unite la New York, doamna Simona-Mirela Miculescu, şi consulul general al României la New York, doamna Ioana-Gabriela Costache.

Lucrările talentaţilor copii de la biserica amintită au mai fost expuse la Galeriile „Spiritus“ din New York cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, de doamna Viorica Colpacci, profesoara lor de pictură. Tot domnia sa a publicat un articol în revista românească „Lumină Lină“, în care elogiază talentul şi dăruirea copiilor care vin la cercul pe care îl conduce la lăcaşul Sfântului Pantelimon.

Artista Viorica Colpacci este directoarea Galeriei „Spiritus“ şi a iniţiat şi finanţat cercul de pictură sacră pentru copii din cadrul Bisericii „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc, ce funcţionează pe timpul vacanţei de vară a copiilor, înscriindu-se în programul „Hristos împărtăşit copiilor“. Acest cerc urmăreşte catehizarea copiilor prin mijloacele alternative ale artei, ştiut fiind că în anii trecuţi, în cadrul întâlnirilor organizate de părintele Bogdan Teleanu, cei mici erau cooptaţi în interpretarea unor piese de teatru religios pentru copii.

2. Icoane pentru Eminescu la New York - AGENŢIA DE PRESĂ BASILICA, 15 ianuarie 2014
De Ziua Culturii Române, la Institutul Cultural Român (ICR) din New York sunt expuse şi icoane realizate de copiii cercului de pictură al Bisericii „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Bucureşti, informează „Ziarul Lumina”. Anul acesta, Ziua lui Mihai Eminescu şi a Culturii Române va fi serbată de românii din New York sâmbătă, 18 ianuarie.

Vor avea loc mai multe acţiuni culturale de anvergură, ce se vor desfăşura la sediul ICR din marele oraş american: vor fi prezentate publicului 16.000 de pagini şi 38 de volume, 8.000 de manuscrise facsimilate care i-au aparţinut marelui poet român. Evenimentul poartă titlul „Eminescu - Opus Magnum“, potrivit unui comunicat al ICR New York.

 În cadrul evenimentului va fi prezentată expoziţia „Dintre sute de catarge“, reflectând multiplele direcţii ale artelor vizuale şi impactul operei lui Eminescu asupra artei plastice. Ansamblul de lucrări plastice va fi curatoriat de Viorica Colpacci, directorul Galeriei româneşti „Spiritus“.

Pe lângă aceste lucrări ale artiştilor plastici consacraţi, va fi vernisată şi expoziţia de icoane pe sticlă „Apa cea vie, foc răcoritor“ ce cuprinde lucrări ale copiilor de la biserica bucureşteană „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc, realizate în perioada iulie - octombrie 2013 în cadrul atelierului „Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva“, coordonat de pr. dr. Bogdan Teleanu, dar şi lucrări ale artiştilor Viorica Colpacci şi Mihai Caranica (sculptură), Iana Bartea (grafică), Despina Amăriuţei, Ruxandra Dumitrescu, Mitzura Salgian (pictură), Maria Tăzlăuanu (artă digitală), Dumitru Dumitrescu (artă decorativă). La acest eveniment sunt invitaţi: ambasadorul Misiunii Permanente a României pe lângă Naţiunile Unite la New York, doamna Simona-Mirela Miculescu, şi consulul general al României la New York, doamna Ioana-Gabriela Costache.

Lucrările talentaţilor copii de la biserica amintită au mai fost expuse la Galeriile „Spiritus“ din New York cu ocazia sărbătorii Naşterii Domnului, de doamna Viorica Colpacci, profesoara lor de pictură. Tot domnia sa a publicat un articol în revista românească „Lumină Lină“, în care elogiază talentul şi dăruirea copiilor care vin la cercul pe care îl conduce la lăcaşul Sfântului Pantelimon. Artista Viorica Colpacci este directoarea Galeriei „Spiritus“ şi a iniţiat şi finanţat cercul de pictură sacră pentru copii din cadrul Bisericii „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc, ce funcţionează pe timpul vacanţei de vară a copiilor, înscriindu-se în programul „Hristos împărtăşit copiilor“. Acest cerc urmăreşte catehizarea copiilor prin mijloacele alternative ale artei, ştiut fiind că în anii trecuţi, în cadrul întâlnirilor organizate de părintele Bogdan Teleanu, cei mici erau cooptaţi în interpretarea unor piese de teatru religios pentru copii.

Niciun comentariu: