miercuri, 14 august 2013

Atelier 10: Hiperdulia Maicii Domnului, 13 august 2013

Biserica „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Bucureşti a găzduit marţi, 14 august 2013, Tabăra de pictură pe sticlă „Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva“. Cursurile de pictură au ca obiectiv realizarea de către tinerii din parohie a expoziţiei de icoane pe sticlă şi desen cu mesaj creştin intitulată "Apa cea vie" şi sunt susţinute de artista Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă „Spiritus“ a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York. Al nouălea cerc de pictură şi desen organizat de parohia bucureşteană şi-a propus să exploreze „hiperdulia”, adică forma de preacinstirea sau supravenerare a Fecioarei Maria care depăşeşte cinstirea care le este acordată sfinţilor, motiv pentru care tema aleasă s-a intitulat "Maica Domnului, inima tinerei comunităţi bisericeşti din Ierusalim".

Praznicul Adormirii Maicii Domnului ne face sã medităm adânc la locul pe care îl ocupă Maica Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc, mai ales pentru faptul că, de acolo din preajma Fiului Său are puterea să mijlocească pentru toţi oamenii care-i solicită ajutorul. Ştim cã Maica Domnului a fost inima tinerei comunităţi creştine şi a atins atins cea mai înaltã treaptă a desăvârşirii omeneşti, motiv pentru care ea este preacinstită de Biserică. Această forma deosebită de cinstire, pe care creştinii i-o acordă, se bazează pe următoarele elementele, cuprinse în ceea ce se numeşte „mariologia creştină”, adică învăţătura despre Sfânta Fecioară Maria: „aiparthenia”, adică învăţătura despre faptul că Maica Domnului, chiar şi după naştere a rămas „pururea fecioară”; „Theotokos”, adică învãtãtura despre faptul că ea este Născătoare de Dumnezeu; învăţătura despre lipsa de păcate personale a Sfintei Fecioare şi, în sfârsit, „hiperdulia”, adică forma de preacinstirea sau supravenerare care depăşeşte cinstirea care le este acordată sfinţilor.

















Obiectivele principale ale proiectului Ateneul Sf. Cuv Parascheva sunt iniţierea teoretică în arta desenunlui şi a picturii, în special pe sticlă, şi realizarea în comun de către cursanţi a primelor lor icoane bisericeşti pe sticlă. Reamintim că scopul acestui proiect îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul artei, în cazul de faţă al picturii bisericeşti pe sticlă, sub forma unei tabere de vacanţă. Proiectul, al cărui scop principal îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul picturii bisericeşti, se desfăşoară în cadrul programului parohial "Hristos împărtăşit copiilor" care are loc la biserica Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc sub motto-ul "Faceţi artă religioasă, nu kitsh!". Reamintim că, sub numele de "Ateneul Sf. Pantelimon", aproape cinci ani de zile s-a desfăşurat acţiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase concepute special pentru micuţii creştini de la biserica Sf. Pantelimon. Iată că, mai nou, prin noul proiect intitulat "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", progamul parohial "Hristos împărtăşit copiilor" începe să-şi diversifice instrumentele de catehizare ale copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura şi desenul.

Niciun comentariu: