luni, 12 martie 2012

<<< CAMPANIA STOP INSINGURARII

Ce face sufletul feciorelnic al sfântului în faţa singurătăţii? "Potrivit unei cercetări de piaţă efectuată de Euromonitor International, numărul persoanelor care locuiesc singure, la nivel global, cunoaşte în prezent o adevărată explozie. Dacă, în 1996, aproximativ 153 de milioane de oameni locuiau singuri, în 2011, numărul lor a ajuns la 277 de milioane – o fulminantă creştere cu 80 de procente", afirmă jurnalistul Eric Klinenberg într-un articol publicat în data de 30 martie 2012 de cotidianul The Guardian. "Din cauza unei presiuni culturale de "a fi bun față de sine" (cred că potrivit lui "to be good to one's self" este conceptul "respectului de sine" îmbrăţişat cu mult entuziasm de feminismul contemporan - n.n.), omul contemporan pare însă că a dus în extrem cultul individului, un concept introdus în sociologie la sfârșitul secolului XIX, de către Emile Durkheim", explică mai departe jurnalul The Guardian.

În ciuda faptului că "astăzi, tinerii care locuiesc singuri văd în asta o marcă a succesului", după cum subliniază jurnalistul lui The Guardian, realitatea din parohia noastră îmi dovedeşte contrariul: ceea ce a părut un succes la tinereţe a devenit blestem la bătrâneţe!. În ceea ce ne priveşte, considerăm că tocmai cultura individualistă a "respectului de sine" se află la originea conflictului contemporan dintre femeie şi bărbat, despre care a pomenit şi Paul Evdokimov în cartea "Femeia şi mântuirea lumii" (editată de Asociaţa filantropică medicală creştină CHRISTIANA, Bucureşti, 1995, p. 181), un conflict născut dintr-o rivalitatea vanitoasă de a dobândi succesul de unii singuri. Tot Paul Evdokimov arată că motivul conflictului îl constituie faptul că femeia - dar, şi bărbatul aş adăuga eu - a pierdut "veşnicul feciorelnic" (Ibidem, p. 154). În privinţa fecioriei, aş mai adăuga că dumnezeiescul Părinte Ioan Scărarul zicând că “fecioria este însuşirea firii celei fără de trup”, arată de fapt că aceasta înseamnă sfinţenia autentică a persoanei umane, care contează mai mult decât simpla curăţie trupească a individului.

Astfel, putem spune că prezenta Campanie STOP ÎNSINGURĂRII porneşte de la premisa că omul păcătos, lipsit de sfinţenie şi de iubire, este o victimă a propriei sale însingurări. Pr. Prof. Dumitru Stăniloaie, în lucrarea „Dumnezeu este lumină”, făcea următoarea consideraţie: „Sfântul se caracterizează printr-o atenţie fără greş faţă de semeni, de generozitate, de jertfelnicie faţă de toţi fără nici o grijă de sine, de un duh care încălzeşte pe ceilalţi şi le dă siguranţa că nu sunt singuri”. În acest sens, fiecare familie care se îngrjeşte cu devotament de câte un bătrân se apropie de această stare de sfinţenie, a cărui caracterisitică esenţială este virtutea iubirii. Prin campania STOP ÎNSINGURĂRII sperăm să se creeze un transfer de iubire. "Iubirea - afirmă Sf. Chiril al Alexandriei - nu mi se impune cu sila, nu mă lasă singur, nu-mi slăbeşte puterile, nu mă simt stăpânit de altul, ameninţat de viclenia lui".
Dintre proiectele derulate în cadrul acestei campanii enumerăm doar cele cu vizibilitate publica, aparute in mass-media, această acţiune fiind susţinută constant lună de lună din 2012 până în prezent:
 
4. MASA Micii Sfintei Mării.  În data de 8 septembrie 2012, Parohia 'Sfântul Pantelimon' - Foişorul de Foc din Capitală a implementat miniproiectul de educaţie social-filantropică, intitulat “Masa Micii Sfintei Măriii”.  Acţiunea se înscrie în campania 'Stop însingurării!' lansată de parohie pentru ajutorarea ajutorarea bătrânilor din blocul de garsoniere din Oborul Nou (Nr. 13, P 10) şi se adresează copiilor din grupa de cateheză Generaţia Hristos Împărtăşit copiilor. 
3. COPILUL, BĂTRÂNUL ŞI PÂINEA (un proiect care a debutat în toamna anului 2011 şi care constă în deplasarea unora dintre membrii Şcolii de duminică la domiciliul unor persoane vârstnice din parohie pentru a le oferi o bucată de pâine).
2. MASA BUNEI VESTIRI. În perioada 5 februarie 2012 - 26 martie 2012, Parohia 'Sfântul Pantelimon' - Foişorul de Foc din Capitală a implementat miniproiectul de educaţie social-filantropică, intitulat “Masa Bunei Vestiri”. Acţiunea se înscrie în campania 'Stop însingurării!' lansată de parohie pentru ajutorarea bătrânilor singuri din comunitate, şi se adresează copiilor din trupa de teatru 'Ateneul Sfântului Pantelimon'. O piesă de teatru a fost înregistrată pe suport audio, cu sprijinul Radio TRINITAS, în ediţie limitată. CD-urile au fost oferite în dar celor care au făcut donaţii în cadrul campaniei STOP ÎNSINGURĂRII, iar banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru a finanţa proiectul MASA BUNEI-VESTIRI. Mai multe informaţii despre piesa de teatru DE DEMULT (vezi foto lansare şi date despre autorul ei) şi despre colecta MASA BUNEI VESTIRI puteţi găsi în următoarea revistă a presei:
1. Masa Bunei Vestiri - Ziarul Lumina
2. Masa Bunei Vestiri - Agentia Basilica
3. Proiect filantropic la Parohia Foişorul de Foc din Bucureşti - TRINITAS TV
4. Masa Bunei Vestiri - Agerpres
5. Emisiunea Biserica si societate - Radio TRINITAS
6. Stire - Radio TRINITAS
7. Lansare de CD la Biserica Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc - Agerpres
8. Lansarea CD-ului audio DE DEMULT - Agentia Basilica
9. Lansare de audiobook la Foişorul de Foc - Trinitas TV
10. CD despre lucrarea misionară a Sfântului Mina - Ziarul Lumina
11. De demult ajută bătrânii singuri şi bolnavi - DeCeNews
12. Stire de după lansarea audiobookului si cu date despre colecta Mesei Bunei Vestiri - Radio TRINITAS
13. CONSEMNARI: STOP INSINGURARII -TVR Universul credintei
14. Raspunsuri duhovnicesti la intrebarile referitoare la campaniile parohiale de la biserica Sf. Pantelimon - Radio TRINITAS
15. Copilul învaţă iubirea lui Hristos, la Parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Capitală
16. Copiii de la Foişorul de Foc au dus bătrânilor daruri - Ziarul Lumina
1. DESCHIDE USA CRESTINE. Obiceiul preotului de “a merge cu icoana” în ajunul Naşterii Domnului (25 decembrie 2011) în parohia Sfântul Pantelimon de la Foisul de Foc din Bucureşti a fost dublat de campania "STOP ÎNSINGURĂRII". Vizitarea credincioşilor de către preot trebuie înţeleasă ca un act liturgic, dar şi ca un bun mod de cunoaştere a credincioşilor din parohie, cu bucuriile sau necazurile lor, iar, dupa caz, ajutorarea lor. Unul dintre avantajele slujirii preoţeşti îl constituie respectul. La fiecare casă, toţi membrii familiei, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, aşteaptă într-o încăpere special pregătită sosirea preotului. Tocmai acest capital de încredere poate constitui într-un factor de coeziune care poate fi valorificat în cadrul campaniei STOP ÎNSINGURĂRII. Concret, ne-am propus ca, folosind acest capital de stimă şi încredere, să convingem cât mai multe familii tinere de creştini să îngrijească de câte un bătrân din parohie care trăieşte sentimentul singurătăţii ca pe o boală care îl face să-şi dorească cât mai curând sfârşitul vieţii.

Niciun comentariu: