luni, 26 august 2013

Atelier de icoane 13: Sfinţii în iconografia populară

Biserica „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Bucureşti a găzduit duminică, 25 august 2013, cel de-al 13-lea atelier de pictură pe sticlă intitulat „Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva“, susţinute de artista Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă „Spiritus“ a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York. Cel de-al treisprezecelea atelier de pictură şi desen organizat de parohia bucureşteană şi-a propus să exploreze noi modele de pictură pe sticlă, în special reprezentări iconografice ale Sf. Cuv. Parascheva, motiv pentru care tema aleasă a fost "Sfinţii în iconografia populară".


Atelierele de pictură „Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva“ se vor încheia cu organizarea în ajunul sărbătorii Sf. Cuv. Parascheva (14 octombrie 2013) a vernisajului expoziţiei de icoane pe sticlă şi desen cu mesaj creştin intitulată "Apa cea vie" în cadrul evenimentelor culturale parohiale dedicate refacerii bisericii „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Bucureşti după incendiul din seara zilei de 9 ianuarie 2012.

În acest context, cu atât mai mult cu cât trăim într-o "noua epocă de aur a sticlei", facem precizarea că vitraliile bisericii pe care flăcările incendiului din turla Pantocrator a bisericii noastre nu au reuşit să le atingă au constituit dintru început impulsul necesar care a condus la susţinerea acestor ateliere de icoane pe sticlă la a căror participare tinerii din parohie şi-au adus aportul în sensul renunţării la confortul lungii şi aridei vacanţe de vară, prin îmbrăţişarea sacrificiului unei munci care se cere valorificată în sens constructiv duhovincesc într-o tomnatică numărare a propriilor roade.

Numele expoziţiei de "Apa cea vie" provine de la materia folosită la realizarea icoanelor, şi anume sticla, o formă de lichid solidificat obţinut prin topirea nisipului cu ajutorul focului, elemente remarcate de tinerii parohiei noastre în seara incendiului: foc, apă şi pământ. Reamintim că în timpul incendiului, catapeteasma a scăpat în mod minunat de flăcări, deşi jaratecul cupolei prăbuşite a trecut razant de aceasta. O singură icoană a refuzat să se desprindă de catapeteasmă în noaptea tragediei, cea a Sfântului Spiridon - zugrăvit în mână cu o cărămidă din care iese apă şi foc - care a rămas să apere catapeteasma şi altarul de un dezatru total.












Niciun comentariu: