joi, 4 ianuarie 2018

2018 – Reînnoirea principiilor fondatoare ale Ateneului Sfântului Pantelimon


Ca formă de împrospătare a ceea ce rutina ar fi putut eroda, dar şi ca o formă de reîntărire a promisiunii iniţiale, anul acesta celebrăm 77 de ani de la înfiinţarea unui “ateneu” cultural-religios la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti.
În urmă cu 10 ani, în anul 2008, părintele Teleanu Bogdan-Aurel a constatat valabilitatea principiile care au stat la baza înfiinţării acestui “aşezământ” cultural-religios intitulat Ateneul Sfântului Pantelimon, motiv pentru care l-a reactivat imediat la parohia în care în care a fost alcătuit "Acatistul Sfântului Pantelimon".
Astăzi, la 10 ani după reînfiinţarea Serviciului pentru tineret din cadrul comitetului parohial „Ateneul Sfântului Pantelimon”, părintele Teleanu Bogdan-Aurel a putut constata că, pe lângă memoria istorică, mai există şi un alt ingredient care ţine împreună o comunitate şi o ajută să înfrunte istoria pe care unii îl numesc spirit. Deşi a împlinit 77 ani, spiritul “Ateneului Sfântului Pantelimon” este la fel de energic ca început, dacă nu, poate, chiar mai active decât a fost vreodată de-a lungul existenţei sale.   
Şi despre ce altceva să fi fost vorba, dacă nu despre acest spirit în momentul în care în primul număr al „FOII PAROHIALE ATENEUL RELIGIOS SF. PANTELIMON” (1941), părintele Petru Gh. Savin a generat, sub deviza atât de actuală Să facem sălaş duhovnicesc de lumină şi hrană duhovnicească!”, aluatul din care s-a zămislit şi s-a hrănit Departamentul pentru copii şi tineret din cadrul comitetului parohial intitulat “Ateneul Sfântului Pantelimon”, care a reprimit în cele din urmă şi girul Consiliului parohial al parohiei bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în ziua de 12 octombrie 2014.
77 de ani este un moment în care putem reflecta la ceea ce a ţinut aprinsă candela “Ateneului Sfântului Pantelimon” şi la ceea ce reprezintă principiile sale fondatoare pentru fiecare dintre membrii săi, indiferent de generaţie! Generaţia care a inţiat proiectul Ateneului Sfântului Pantelimon a avut un proiect bine conturat la nivel ideologic, care a rezistat neoficial chiar şi în vremea regimului comunist!
Astăzi, după 10 ani de activitatea neîntreruptă, de când părintele Teleanu Bogdan-Aurel a preluat în calitate de coordonator frâiele “Ateneului Sfântului Pantelimon”, generaţia post-comunistă de la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti a reuşit să reclădească oficial acest aşezământ cultural-religios capabil să-şi împlinească menirea, să recupereze timpul istoric pierdut şi să înfrunte vremuri posibil la fel de neclare ca cele prin care înaintaşii acestei generaţii au avut îndrăzneala să viseze, să lupte, să se jertfească.
77 de ani este un moment ideal de profundă introspecţie şi de regăsire a energiei şi încrederii de la începuturile zămislirii Ateneului Sfântului Pantelimon! Dar, mai ales, este un moment onest de „Reînnoire a principiilor fondatoare“ pe care îşi bazează menirea şi existenţa acest Departament de copii şi tineret de la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti! Doar aşa, membrii de astăzi ai Ateneului Sfântului Pantelimon pot face promisiunea solemnă că va putea sărbători primele 77 de clipe din lungul şir de ani care vor putea constitui secole de existenţă, împlinire şi devenire.
Bineînţels că există şi riscuri în celebrarea acestui moment aniversar! Spre exemplu, dacă el se va transforma într-un circ generat de festivism prostesc atunci va fi inevitabilă asezonarea lui cu o interminabilă dispută cu cei care nu se pot bucura de împlinirile "Ateneului Sfântului Pantelimon"! De aceea, considerăm că o dezbatere, la rece, inclusiv a posibilităţii unei dispute pe această temă nu trebuie ţinută sub preş ca în ultimii ani, ci pusă pe tapet, şi tratată pastoral. Oare, cine se va încumeta să o facă?

Niciun comentariu: