joi, 3 octombrie 2013

Cronica foto-video a lansării expoziţiei "Apa cea vie..., foc răcoritor", 2 oct. 2013


Link pe site-ul TRINITAS TV 

În contextul în care anul 2013 este anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, precum şi anul comemorativ „Dumitru Stăniloae” în Patriarhia Română, parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti organizează expoziţia de pictură pe sticlă şi desen religios "Apa cea vie..., foc răcoritor" în perioada 2 - 14 octombrie 2013, închinată sărbătorii Cuvioasei Maicii Parascheva şi dedicată refacerii bisericii după incendiul din 9 ianuarie 2012.
Totodată, expoziţia prefaţează seria de evenimente cultural-religioase din luna octombrie 2013 (Luna cercului cultural-religios ASPPIR), dedicate celebrării celei de a cincea aniversări a Cercului ASPPIR (Ateneul Sfinţilor Mc. Pantelimon şi Cuv. Parascheva - Inspiraţie şi religie), acţiune creştină a tinerilor participanţi la orele de cateheză Hristos împărtăşit copiilor de la parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti.










Prin expoziţia de pictură pe sticlă şi desen religios "Apa cea vie..., foc răcoritor", copiii din cadrul programului Hristos impartasit copiilor demonstrează că după cinci ani de catehizare la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucuresti pot da naştere unui eveniment artistic de excepţie dedicat artei renăscute din credinţă, solidaritate şi suferinţă. Evenimentul este cu atât mai important cu cât expozitia reprezinta forma de mulţumire a copiilor din cadrul programului Hristos impartasit copiilor adusa lui Dumnezeu si unora dintre oamenii datorita carora biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” - Foişorul de Foc din Capitală şi-a recăpătat strălucirea de altă dată. Reamintim că în luna ianuarie a anului trecut, turla lăcaşului de cult a ars într-un incendiu. După mai bine de un an de la începerea lucrărilor de renovare, pe acoperişul bisericii au fost aşezate o nouă turlă a Pantocratorului, precum şi o nouă cupolă mică. Turlele vechi erau făcute din lemn. Cele noi au fost realizate din metal.Montarea turlelor, precum şi construirea clopotniţei cu lumânărar şi pangar au fost posibile cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureştilor, a unei firme bucureştene condusa de domnul Ştefan Cliseru şi a Primăriei Sectorului 2.
Expoziţia “Apa cea vie..., foc răcoritor” face parte din proiectul cultural-artistic parohial "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva" care se derulează prin programul catehetic naţional "Hristos împărtăşit copiilor". Peste 40 de icoane pe sticlă şi 24 de desene religioase din tezaurul realizat de cei aproape 20 de copiii care participă la orele de cateheză "Hristos împărtăşit copiilor", însumând 20 de ateliere de creaţie  (un total de peste 100 ore de muncă) desfăşurate în tabăra de vacanţă 2013 sunt oferite în 4 etape publicului de parohia Sf. Pantelimon în întâmpinarea sărbătorii Cuvioasei Maicii Parascheva, cel de-al doilea hram al bisericii de la Foişorul de Foc din Bucureşti (2, 4, 6 şi 13 octombrie 2013).
Expoziţia "Apa cea vie...., foc răcoritor" va debuta miercuri, 2 octombrie 2013, orele 18.30, după "Paraclisul Maicii Domnului", atunci când la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti, va putea fi vizionat filmul documentar, producţie TRINITAS TV - 2013, "Credinţa transmisă copiilor în culori şi cuvinte" şi vor putea fi admirate 53 de instantanee fotografice din timpul atelierelor de pictură pe sticlă intitulate "Cronica foto a expoziţiei Apa cea vie..., foc răcoritor". Momentul este dedicat profesorului care a susţinut cele 20 de ateliere de pictură pe sticlă şi desen religios pe parcursul verii, artistul plastic Viorica Colpacci - directorul Galeriei de artă „Spiritus“ a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York - şi care a fost botezat în mod nevinovat de copii "Pensulă lângă pensulă". Momentul prilejuieşte o întâlnire faţă în faţă cu micii artişti şi profesorul lor! Poţi să îi vezi de aproape (mimica, gesturile şi felul lor de a fi), să îi auzi, să vorbeşti cu ei şi să afli de ce s-au apucat de pictură şi desen.
Punctul culminant al exoziţiei va fi duminică, 6 octombrie 2013, orele 12.00, când la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti, va avea loc vernisajul expoziţiei de icoane pe sticlă şi desen "Apa cea vie, foc răcoritor".
Întrucât "vrednic este lucrătorul de plata lui" (I Timotei 5, 18), premierea celor mai reuşite icoane şi desene va avea loc duminică, 13 octombrie 2013, orele 12.00, în ajunul sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, cel de-al doilea hram al bisericii Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti. 
 

Colecţia de icoane pe sticlă şi desene religioase 
create în cadrul proiectului parohial "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva" 
sub egida programului catehetic naţional "Hristos împărtăşit copiilor" 
va putea fi admirata după următorul program:

- 2 octombrie 2013, începând cu orele 18.00 (cu ocazia deschiderii expoziţiei prin vizionarea filmului documentar, producţie TRINITAS TV - 2013, Credinţa transmisă copiilor în culori şi cuvinte. Momentul este dedicat profesorului care a susţinut cele 20 de ateliere de pictură pe sticlă şi desen religios, artistul plastic Viorica Colpacci - directorul Galeriei de artă „Spiritus“ a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York - şi care a fost botezat în mod nevinovat de copii "Pensulă lângă pensulă". Pentru informaţii despre profesor va rugăm să accesaţi aici!), 
- 4 octombrie 2013, începând orele 18.00 (cu ocazia sfinţirii icoanelor), 
- 6 octombrie 2013, începând cu orele 12.00 (cu ocazia vernisajului) şi 
- 13 octombrie 2013, începând cu orele 12.00 (cu ocazia premierii).

















Niciun comentariu: