miercuri, 7 august 2013

Atelier 8: Lumina taborică, simbolul teologiei ortodoxe, 6 august 2013

Marţi, 6 august 2013, începând cu orele 18.00, la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti a avut loc tabăra de pictură pe sticlă "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva". Cursurile de pictură, ale căror obiectiv principal îl constituie realizarea de către tinerii creştini din parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc a unei expoziţii de icoane pe sticlă şi desen cu mesaj creştin, au fost susţinute de artista Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă Spiritus a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York. 

 Tema celui de-al optulea cerc de pictură şi desen "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", care şi-a propus să exploreze simbolul luminii în iconografia creştină ortodoxă, a fost "Lumina taborică, simbolul teologiei ortodoxe". 

Cu această ocazie, copiilor li s-a explicat faptul că inserarea proniatoare a sărbătorii Schimbării la Faţă în postul Adormirii Maicii Domnului trimite cu gândul la inserarea harului lui Dumnezeu în inima postului, fiind un argument bisericesc împotriva celor care susţin că unirea desăvârşită cu Dumnezeu se face doar prin imitare sau pornire naturală, nu prin har.În rezumat, putem spune că învăţătura despre lumina taborică pleacă de la premiza că Dumnezeu e mai presus de simţuri. În acest sens, Sfântul Grigorie Palama respinge afirmaţia că lumina dumnezeiască văzută de isihaşti în cursul rugăciunii minţii ar fi socotită de ei fiinţa lui Dumnezeu, cum respinge, pe de altă parte, afirmaţia că ea ar o lumină sensibilă, materială, sau o emanaţie materială din fiinţa lui Dumnezeu. Dar, tot el afirmă că, potrivit întregii tradiţii ortodoxe răsăritene, prin minte, devenită în stare de curăţie transparentă, omule vede în mod real energia necreată ce iradiază din Dumnezeu.

Obiectivele principale ale proiectului Ateneul Sf. Cuv Parascheva sunt iniţierea teoretică în arta desenunlui şi a picturii, în special pe sticlă, şi realizarea în comun de către cursanţi a primelor lor icoane bisericeşti pe sticlă. Reamintim că scopul acestui proiect îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul artei, în cazul de faţă al picturii bisericeşti pe sticlă, sub forma unei tabere de vacanţă. Proiectul, al cărui scop principal îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul picturii bisericeşti, se desfăşoară în cadrul programului parohial "Hristos împărtăşit copiilor" care are loc la biserica Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc sub motto-ul "Faceţi artă religioasă, nu kitsh!". Reamintim că, sub numele de "Ateneul Sf. Pantelimon", aproape cinci ani de zile s-a desfăşurat acţiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase concepute special pentru micuţii creştini de la biserica Sf. Pantelimon. Iată că, mai nou, prin noul proiect intitulat "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", progamul parohial "Hristos împărtăşit copiilor" începe să-şi diversifice instrumentele de catehizare ale copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura şi desenul.



















Niciun comentariu: