duminică, 11 august 2013

Atelier 9: Trunghiul iubirii intra-trinitare (echilateral), 6 august 2013

Duminică, 11 august 2013, începând cu orele 12.00, la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti a avut loc tabăra de pictură pe sticlă "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva". Cursurile de pictură, ale căror obiectiv principal îl constituie realizarea de către tinerii creştini din parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc a unei expoziţii de icoane pe sticlă şi desen cu mesaj creştin, au fost susţinute de artista Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă Spiritus a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York. 

Tema celui de-al noulea cerc de pictură şi desen "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", care şi-a propus să exploreze simbolul Sfintei Treimi în iconografia creştină ortodoxă, a fost "Trunghiul iubirii intra-trinitare (echilateral) - reprezentare a Sfintei Treimi în pictura bisericească". Acest simbol apare chiar şi în catacombe, având monogramul lui Iisus Hristos, flancat de "a" (alfa) şi "o" (omega). Asemenea scene triunghiulare se întâlneau în Biserica răsăriteana pe epitafe, considerate  semne ale credinţei în Sfânta Treime. Mai târziu, acest triunghi a fost aşezat pe capetele persoanelor zugrăvite în icoane. Prin secolul al XV-lea apar, pentru reprezentarea Treimei nişte cercuri împletite.

În mod excepţional, ediţia a noua a cercului "Ateneul Sf. Cuv Parascheva" s-a bucurat de lansarea cărţii doamnei Daniela Şontică intitulată "Însemnări din pridvor", apărută la Editura TRINITAS în Colecţia MEDIA CHRISTIANA, Seria Lumina. Daniela Sontica a debutat în revista "Convorbiri literare" din Iaşi în 1989. A obţinut de-a lungul timpului premii la mai multe concursuri de literatură. Printre acestea se numără şi Premiul I la editia a VI-a a Festivalului Naţional de Poezie "Ion Vinea" în 1995 pentru "Debut editorial" cu volumul de versuri "Arlechini într-o pădure sălbatică", Editura Vinea, 1995. Din 1993, Daniela lucrează în presă, în prezent fiind redactor-şef al cotidianului 'Ziarul Lumina'.

 Prin lecturile din cartea doamnei Daniela Şontică, copiii din parohia Sf. Mc. Pantelimon-Foişorul de Foc s-au întâlnit cu propria lor copilărie, conştientizând importanţa seminţelor de credinţă pe care Biserica le sădeşte în sufletul lor. Astfel, trecutul copilăriei doamnei Daniela Şontică s-a putut contopi armonios cu prezentul membrilor cercului de pictură şi desen "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva" sub arşiţa creatoare a Duhului Sfânt. Rezultatul? Încă o zi deosebită în cadrul cercului de pictură în care doamna Daniela Şontică a avut prilejul de a picta în sufletul copiilor amintirea nostalgică a începuturilor propriilor ei trăiri religioase, în timp ce copiii au desenat pe sticlă probabil viitorul credinţei altor noi tinere generaţii  de credincioşi.  

 

















Revista Presei:
Biserica „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Bucureşti a găzduit duminică, 11 august, Tabăra de pictură pe sticlă „Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva“. 

Cursurile de pictură au avut ca obiectiv realizarea de către tinerii din parohie a unei expoziţii de icoane pe sticlă şi desen cu mesaj creştin şi au fost susţinute de artista Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă „Spiritus“ a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York. 

Al nouălea cerc de pictură şi desen organizat de parohia bucureşteană şi-a propus să exploreze simbolul Sfintei Treimi în iconografia creştină ortodoxă, motiv pentru care tema aleasă s-a intitulat „Triunghiul echilateral - reprezentare a Sfintei Treimi în pictura bisericească“. „Acest simbol apare chiar şi în catacombe, având monogramul lui Iisus Hristos, flancat de literele greceşti «alfa» şi «omega». Asemenea scene triunghiulare se întâlneau în Biserica Răsăriteană pe epitafe, considerate ca semne ale credinţei în Sfânta Treime. Mai târziu, acest triunghi a fost aşezat pe capetele persoanelor zugrăvite în icoane. Prin secolul al XV-lea apar pentru reprezentarea Treimii nişte cercuri împletite“, a explicat părintele Bogdan Teleanu, slujitor al Parohiei „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc şi organizatorul taberei. 

 În mijlocul copiilor şi tinerilor participanţi la tabăra de pictură s-a mai aflat Daniela Şontică, redactorul-şef al cotidianului „Ziarul Lumina“ al Patriarhiei Române, care le-a citit fragmente din cartea „Însemnări din pridvor. Lumini din Ziarul Lumina“, publicată recent la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, în colecţia „MEDIA CHRISTIANA“ - Seria Lumina. „Prin lecturile din cartea doamnei Daniela Şontică, copiii din parohia noastră s-au întâlnit cu propria lor copilărie, conştientizând importanţa seminţelor de credinţă pe care Biserica le sădeşte în sufletul lor. Astfel, trecutul copilăriei doamnei Daniela Şontică s-a putut contopi cu prezentul membrilor Cercului de pictură şi desen «Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva», sub arşiţa creatoare a Duhului Sfânt. Rezultatul? Încă o zi deosebită în cadrul cercului de pictură, în care Daniela Şontică a pictat în sufletul copiilor amintirea nostalgică a începuturilor propriilor ei trăiri religioase, în timp ce copiii au desenat pe sticlă viitorul credinţei altor tinere noi generaţii de credincioşi“, ne-a declarat părintele Bogdan Teleanu.
2. A 9-a ediţie a Cercului de pictură Sf. Cuv. Parascheva - Basilica, 12 august 2013
Duminică, 11 august 2013, începând cu orele 12.00, la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti a avut loc tabăra de pictură pe sticlă "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva".

Cursurile de pictură, ale căror obiectiv principal îl constituie realizarea de către tinerii creştini din parohia Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc a unei expoziţii de icoane pe sticlă şi desen cu mesaj creştin, au fost susţinute de artista Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă Spiritus a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York, după cum informează http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro/

Tema celui de-al noulea cerc de pictură şi desen "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", care şi-a propus să exploreze simbolul Sfintei Treimi în iconografia creştină ortodoxă, a fost "Trunghiul echilateral - reprezentare a Sfintei Treimi în pictura bisericească". Acest simbol apare chiar şi în catacombe, având monogramul lui Iisus Hristos, flancat de a (alfa) şi o (omega). Asemenea scene triunghiulare se întâlneau în Biserica răsăriteana pe epitafe, considerate ca semne ale credinţei în Sfânta Treime. Mai târziu, acest triunghi a fost aşezat pe capetele persoanelor zugrăvite în icoane. Prin secolul al XV-lea apar, pentru reprezentarea Treimei nişte cercuri împletite.

În mod excepţional, ediţia a noua a cercului "Ateneul Sf. Cuv Parascheva" s-a bucurat de lansarea cărţii doamnei Daniela Şontică intitulată "Însemnări din pridvor", apărută la Editura TRINITAS în Colecţia MEDIA CHRISTIANA, Seria Lumina. Daniela Sontica a debutat în revista "Convorbiri literare" din Iaşi în 1989. A obţinut de-a lungul timpului premii la mai multe concursuri de literatură. Printre acestea se numără şi Premiul I la editia a VI-a a Festivalului Naţional de Poezie "Ion Vinea" în 1995 pentru "Debut editorial" cu volumul de versuri "Arlechini într-o pădure sălbatică", Editura Vinea, 1995. Din 1993, Daniela lucrează în presă, în prezent fiind redactor-şef al cotidianului 'Ziarul Lumina'. Prin lecturile din cartea doamnei Daniela Şontică, copiii din parohia Sf. Mc. Pantelimon-Foişorul de Foc s-au întâlnit cu propria lor copilărie, conştientizând importanţa seminţelor de credinţă pe care Biserica le sădeşte în sufletul lor. Astfel, trecut copilăriei doamnei Daniela Şontică s-a putut contopi cu prezentul membrilor cercului de pictură şi desen "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva" sub arşiţa creatoare a Duhului Sfânt. Rezultatul? Încă o zi deosebită în cadrul cercului de pictură în care Daniela Şontică a pictat în sufletul copiilor amintirea nostalgică al începuturilor propriilor ei trăiri religioase, în timp ce copiii au desenat pe sticlă viitorul credinţei altor tinere noi generaţii de credincioşi.

Niciun comentariu: