miercuri, 24 iulie 2013

Atelier 4: Pronia dumnezeiescă, 24 iulie 2013


Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon (27 iulie 2013) reprezintă un ales popas duhovnicesc pentru enoriaşii Bisericii Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc care adăposteşte, începând cu anul 2008, o părticică din moaştele acestui sfânt, socotit de Biserică Ortodoxă „patronul medicilor şi ocrotitorul celor bolnavi” şi, începând cu 2009, veşmântul Cuvioasei Maicii noastre Parascheva

Potrivit tradiţiei, racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon va fi scoasă în procesiune din biserică şi aşezate se închinare şi cinstire, vineri, 26 iulie 2013, orele 18.00, înainte de slujba Vecerniei, unde vor rămâne pentru a fi venerate de credincioşi, până la închinarea ultimului pelerin.

În ziua de sâmbătă, 27 iulie 2013, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi, începând cu orele 8.00. După Sfânta Liturghie va fi săvârşită slujba de Parastas pentru ctitorii bisericii. 

Evenimentul este cu atât mai important cu cât biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” - Foişorul de Foc din Capitală şi-a recăpătat strălucirea de altă dată. Reamintim că în luna ianuarie a anului trecut, turla lăcaşului de cult a ars într-un incendiu. După mai bine de un an de la începerea lucrărilor de renovare, pe acoperişul bisericii au fost aşezate o nouă turlă a Pantocratorului, precum şi o nouă cupolă mică. Turlele vechi erau făcute din lemn. Cele noi au fost realizate din metal.Montarea turlelor, precum şi construirea clopotniţei cu lumânărar şi pangar au fost posibile cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureştilor, a unei firme bucureştene şi a Primăriei Sectorului 2. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel - oficiind în data de 15 ianuarie 2012 Sfânta Liturghie şi binecuvântând lucrările de reabilitare de la Biserica "Sfântul Mucenic Pantelimon" - Foişorul de Foc din Capitală în urma incendiului din 9 ianuarie 2012 care a afectat cupola şi turla sfântului lăcaş - făcea următoarea precizare: "Multele încercări sau situaţii de criză i-au maturizat pe oameni mai mult, i-au făcut mai atenţi în folosirea bunurilor materiale, mai receptivi în ceea ce priveşte folosirea posibilităţilor de a-i ajuta pe alţii. În general, situaţia de criză ne scoate din neutralitate şi indiferenţă. Cine trece prin suferinţă nu mai poate fi neutru. Depinde de noi ce sens dăm încercării. Dacă încercarea, suferinţa, boala, necazul, paguba devin un apel la întărire în credinţă mai intensă, la o exprimare a milosteniei şi întrajutorării mai intense, atunci suferinţa se transformă în biruinţă. Putem transforma un eşec în biruinţă, o pagubă în câştig, o pagubă materială în câştig spiritual, de sensibilizare a noastră în raport cu Dumnezeu şi cu semenii".

 În cinstea celor doi sfinţi ocrotitori ai bisericii situată în apropierea Foişorulu de Foc din Bucureşti, reamintim că, sub numele de "Ateneul Sf. Pantelimon", aproape cinci ani de zile s-a desfăşurat acţiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase concepute special pentru micuţii creştini de la biserica Sf. Pantelimon. Iată că, mai nou, prin noul proiect intitulat "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva",  progamul parohial "Hristos împărtăşit copiilor" începe să-şi diversifice instrumentele de catehizare ale copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura şi desenul.

 Astfel, în ziua de 24 iulie 2013 (Sf. M. Mc. Hristina), peste 10 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, alături de părinţii lor, au participat la tabăra de catehizare prin intermediul picturii pe sticlă organizată în cadrul proiectului "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", parte componentă al programului parohial Hristos împărtăşit copiilor de la parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti.

În tabără, copiii au fost întâmpinaţi de doamna Viorica Colpacci cu multă căldură sufletească, care s-a îngrijit ca participanţii să aibă tot ceea ce este necesar desfăşurării în bune condiţii a proiectului al cărui scop principal este acela de a oferi o activitate de catehizare captivantă şi plăcută. Astfel, pe lângă ora de cateheză, copiii au avut posibilitatea să joace baschet sau tenis, bucurându-se de priveliştea proaspată a spaţiului verde amenajat pentru ei. 

Însă, cel mai important moment al întâlnirii l-a constituit indubitabil atelierul de pictură pe sticlă în cadrul căruia copiii au învăţat cum să-şi pregătească sticla şi schiţele pe foi de calc necesare realizării icoanelor. Astfel, cei mai talentaţi la desen şi pictură, au desenat şi pictat scene cu personaje biblice.

Tema celui de-al patrulea cerc de pictură Ateneul Sf. Cuv. Parascheva a fost "Pronia dumnezeiescă - Un creştin bun este cel care, în ciuda încercărilor prin care trece, nu-şi pierde viaţa duhovnicească". Cu această ocazie, copiilor li s-a explicat faptul că Biserica nu promite o bucurie sterilă, aşa cum o face atât ateismul, cât şi satanismul în numele unei libertăţi lipsite de orice constrângeri, ci una de natură duhovnicească. Aşa cum "un alpinist bun e cel care e în viaţă”, tot astfel un bun creştin este cel care, în ciuda greutăţilor şi a piedicilor cu care se confruntă zi-de-zi, nu renunţă la urcuşul său duhovnicesc. În cazul în care pe traseul urcuşului au loc „accidente” duhovniceşti, copiilor li s-a explicat faptul că acestea nu sunt întâmplătoare, ci au un sens proniator pentru că, aşa cum ne învaţă Sfântul Vasile cel Mare, „Dumnezeu nu este autorul relelor!".

În încheierea cursului, doamna Viorica Colpacci le-a prezentat copiilor câteva imagini cu minunatele sale sculpturi. Astfel, copiii au avut ocazia de a intra din nou în contact cu realizările artistice ale acestui plastician şi director al galeriei de arta "Spiritus" din New York care locuieşte în parohia bisericii Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti. Vizionând imaginile cu sculpturi realizate cu ajutorul fierului şi a al culorii, copiii şi-au dezvăluit impresiile despre creaţiile profesoarei lor, o  persoana care reuneşte în fiinţa ei atât de armonios energia fizică şi spirituală, forţa mecanică şi puterea estetică sau, aşa cum spuneam şi cu altă ocazie, o  persoana capabilă să mute din loc cu o deosebită delicateţe munţi care în alt context decât cel artistic i s-ar fi opus cu o extremă duritate. 

Obiectivele principale ale proiectului Ateneul Sf. Cuv Parascheva sunt iniţierea teoretică în arta desenunlui şi a picturii, în special pe sticlă, şi realizarea în comun de către cursanţi a primelor lor icoane bisericeşti pe sticlă. Reamintim că scopul acestui proiect îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul artei, în cazul de faţă al picturii bisericeşti pe sticlă, sub forma unei tabere de vacanţă. Proiectul, al cărui scop principal îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul picturii bisericeşti, se desfăşoară în cadrul programului parohial "Hristos împărtăşit copiilor" care are loc la biserica Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc sub motto-ul  "Faceţi artă religioasă, nu kitsh!". 
















ARHIVA MEDIA:
1.Hramul Bisericii „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Capitală - Cotidianul Ziarul Lumina, 26 iulie 2013
Credincioşi şi pelerini de aproape şi de departe sunt aşteptaţi de astăzi, 26 iulie, să participe la hramul bisericii Parohiei „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Bucureşti, unde se păstrează de 5 ani o părticică din moaştele ocrotitorului, „patronul medicilor şi ocrotitorul celor bolnavi“. „Potrivit tradiţiei, racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon va fi scoasă în procesiune din biserică şi aşezată spre închinare şi cinstire, astăzi, de la ora 18:00, înainte de slujba Vecerniei, unde moaştele vor rămâne pentru a fi venerate de credincioşi până la închinarea ultimului pelerin. Mâine, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi, începând cu ora 8:00, iar apoi se va oficia slujba de Parastas pentru ctitorii bisericii. Evenimentul este cu atât mai important cu cât Biserica «Sfântul Mare Mucenic Pantelimon» - Foişorul de Foc din Capitală şi-a recăpătat strălucirea de altădată. Reamintim că în luna ianuarie a anului trecut turla lăcaşului de cult a ars într-un incendiu. După mai bine de un an de la începerea lucrărilor de renovare, pe acoperişul bisericii au fost aşezate o nouă turlă a Pantocratorului, precum şi o nouă cupolă mică. Turlele vechi erau făcute din lemn. Cele noi au fost realizate din metal. Montarea turlelor, precum şi construirea clopotniţei cu lumânărar şi pangar au fost posibile cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureştilor, al unei firme bucureştene şi al Primăriei Sectorului 2“, a precizat pr. slujitor Bogdan Aurel Teleanu. 
Întrucât la această biserică se păstrează din anul 2009 şi un veşmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, în cinstea celor doi sfinţi ocrotitori ai bisericii au fost desfăşurate numeroase activităţi catehetice în cadrul programului „Hristos împărtăşit copiilor“. „Sub numele «Ateneul Sfântului Pantelimon», aproape cinci ani de zile s-a desfăşurat acţiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase, concepute special pentru micuţii creştini de la biserica noastră. Iată că, mai nou, prin noul proiect intitulat «Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva», programul parohial  «Hristos împărtăşit copiilor» începe să-şi diversifice instrumentele de catehizare a copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura şi desenul, sub mottoul «Faceţi artă religioasă, nu kitsch!»“, a mai arătat pr. Bogdan Aurel Teleanu. (Ioan Buşagă)

2. Înnoire şi misiune la parohia de la Foişorul de Foc din Bucureşti- Basilica, 25 iulie 2013
Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon (27 iulie 2013) reprezintă un ales popas duhovnicesc pentru enoriaşii Bisericii Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc care adăposteşte, începând cu anul 2008, o părticică din moaştele acestui sfânt, socotit de Biserică Ortodoxă „patronul medicilor şi ocrotitorul celor bolnavi” şi, începând cu 2009, veşmântul Cuvioasei Maicii noastre Parascheva.

Potrivit tradiţiei, racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon va fi scoasă în procesiune din biserică şi aşezate se închinare şi cinstire, vineri, 26 iulie 2013, orele 18.00, înainte de slujba Vecerniei, unde vor rămâne pentru a fi venerate de credincioşi, până la închinarea ultimului pelerin, potrivit http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro/

În ziua de sâmbătă, 27 iulie 2013, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi, începând cu orele 8.00. După Sfânta Liturghie va fi săvârşită slujba de Parastas pentru ctitorii bisericii.

Evenimentul este cu atât mai important cu cât biserica „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” - Foişorul de Foc din Capitală şi-a recăpătat strălucirea de altă dată. Reamintim că în luna ianuarie a anului trecut, turla lăcaşului de cult a ars într-un incendiu. După mai bine de un an de la începerea lucrărilor de renovare, pe acoperişul bisericii au fost aşezate o nouă turlă a Pantocratorului, precum şi o nouă cupolă mică. Turlele vechi erau făcute din lemn. Cele noi au fost realizate din metal.Montarea turlelor, precum şi construirea clopotniţei cu lumânărar şi pangar au fost posibile cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureştilor, a unei firme bucureştene şi a Primăriei Sectorului 2. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel - oficiind în data de 15 ianuarie 2012 Sfânta Liturghie şi binecuvântând lucrările de reabilitare de la Biserica "Sfântul Mucenic Pantelimon" - Foişorul de Foc din Capitală în urma incendiului din 9 ianuarie 2012 care a afectat cupola şi turla sfântului lăcaş - făcea următoarea precizare: "Multele încercări sau situaţii de criză i-au maturizat pe oameni mai mult, i-au făcut mai atenţi în folosirea bunurilor materiale, mai receptivi în ceea ce priveşte folosirea posibilităţilor de a-i ajuta pe alţii. În general, situaţia de criză ne scoate din neutralitate şi indiferenţă. Cine trece prin suferinţă nu mai poate fi neutru. Depinde de noi ce sens dăm încercării. Dacă încercarea, suferinţa, boala, necazul, paguba devin un apel la întărire în credinţă mai intensă, la o exprimare a milosteniei şi întrajutorării mai intense, atunci suferinţa se transformă în biruinţă. Putem transforma un eşec în biruinţă, o pagubă în câştig, o pagubă materială în câştig spiritual, de sensibilizare a noastră în raport cu Dumnezeu şi cu semenii".

În cinstea celor doi sfinţi ocrotitori ai bisericii situată în apropierea Foişorulu de Foc din Bucureşti, reamintim că, sub numele de "Ateneul Sf. Pantelimon", aproape cinci ani de zile s-a desfăşurat acţiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase concepute special pentru micuţii creştini de la biserica Sf. Pantelimon. Iată că, mai nou, prin noul proiect intitulat "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva",  progamul parohial "Hristos împărtăşit copiilor" începe să-şi diversifice instrumentele de catehizare ale copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura şi desenul.

Astfel, în ziua de 24 iulie 2013 (Sf. M. Mc. Hristina), peste 10 copii cu vârste cuprinse între 3 şi 16 ani, alături de părinţii lor, au participat la  tabăra de catehizare prin intermediul picturii pe sticlă organizată în cadrul proiectului "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", parte componentă al programului parohial Hristos împărtăşit copiilor de la parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti.

În tabără, copiii au fost întâmpinaţi de doamna Viorica Colpacci cu multă căldură sufletească, care s-a îngrijit ca participanţii să aibă tot ceea ce este necesar desfăşurării în bune condiţii a proiectului al cărui scop principal este acela de a oferi o activitate de catehizare captivantă şi plăcută. Astfel, pe lângă ora de cateheză, copiii au avut posibilitatea să joace baschet sau tenis.

Însă, cel mai important moment al întâlnirii l-a constituit indubitabil atelierul de pictură pe sticlă în cadrul căruia copiii au învăţat cum să-şi pregătească sticla şi schiţele pe foi de calc necesare realizării icoanelor. Astfel, cei mai talentaţi la desen şi pictură, au desenat şi pictat scene cu personaje biblice.

Tema celui de-al patrulea cerc de pictură Ateneul Sf. Cuv. Parascheva a fost "Pronia dumnezeiescă - Un creştin bun este cel care, în ciuda încercărilor prin care trece, nu-şi pierde viaţa duhovnicească". Cu această ocazie, copiilor li s-a explicat faptul că Biserica nu promite o bucurie sterilă, aşa cum o face atât ateismul, cât şi satanismul în numele unei libertăţi lipsite de orice constrângeri, ci una de natură duhovnicească. Aşa cum "un alpinist bun e cel care e în viaţă”, tot astfel un bun creştin este cel care, în ciuda greutăţilor şi a piedicilor cu care se confruntă zi-de-zi, nu renunţă la urcuşul său duhovnicesc. În cazul în care pe traseul urcuşului au loc „accidente” duhovniceşti, copiilor li s-a explicat faptul că acestea nu sunt întâmplătoare, ci au un sens proniator pentru că, aşa cum ne învaţă Sfântul Vasile cel Mare, „Dumnezeu nu este autorul relelor!".

În încheierea cursului, doamna Viorica Colpacci le-a prezentat copiilor câteva imagini cu minunatele sale sculpturi. Astfel, copiii au avut ocazia de a intra din nou în contact cu realizările artistice ale acestui plastician şi director al galeriei de arta "Spiritus" din New York care locuieşte în parohia bisericii Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti. Vizionând imaginile cu sculpturi realizate cu ajutorul fierului şi a al culorii, copiii şi-au dezvăluit impresiile despre creaţiile profesoarei lor, o  persoana care reuneşte în fiinţa ei atât de armonios energia fizică şi spirituală, forţa mecanică şi puterea estetică sau, aşa cum spuneam şi cu altă ocazie, o  persoana capabilă să mute din loc cu o deosebită delicateţe munţi care în alt context decât cel artistic i s-ar fi opus cu o extremă duritate.

Obiectivele principale ale proiectului Ateneul Sf. Cuv Parascheva sunt iniţierea teoretică în arta desenunlui şi a picturii, în special pe sticlă, şi realizarea în comun de către cursanţi a primelor lor icoane bisericeşti pe sticlă. Reamintim că scopul acestui proiect îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul artei, în cazul de faţă al picturii bisericeşti pe sticlă, sub forma unei tabere de vacanţă. Proiectul, al cărui scop principal îl constituie catehizarea copiilor prin intermediul picturii bisericeşti, se desfăşoară în cadrul programului parohial "Hristos împărtăşit copiilor" care are loc la biserica Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc sub motto-ul  "Faceţi artă religioasă, nu kitsh!".

3. Hramul Bisericii “Sfântul Pantelimon” – Foişorul de Foc, renovată după incendiul din 2012 - De Ce News (Elena Badea)
Biserica Parohiei “Sfântul Pantelimon” – Foișorul de Foc București îi așteaptă, începând de astăzi, pe credincioșii și pe pelerinii de aproape şi de departe, să participe la hramul lăcașului de cult, unde se păstrează de 5 ani o părticică din moaştele ocrotitorului, „patronul medicilor şi ocrotitorul celor bolnavi“ și care, după incendiul de anul trecut, și-a recăpătat strălucirea de altădată. 

Vineri, de la ora 18.00, înainte de slujba Vecernie, racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon va fi scoasă, potrivit tradiției, în procesiune din biserică şi aşezată spre închinare şi cinstire, care va rămâne pentru a fi venerate de credincioşi până la închinarea ultimului pelerin.

Sâmbătă, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi, începând cu ora 8:00, iar apoi se va oficia slujba de Parastas pentru ctitorii bisericii.

Biserica «Sfântul Mare Mucenic Pantelimon» – Foişorul de Foc şi-a recăpătat strălucirea de altădată Evenimentul este cu atât mai important cu cât Biserica «Sfântul Mare Mucenic Pantelimon» – Foişorul de Foc din Capitală şi-a recăpătat strălucirea de altădată, după ce, în urma incendiului în luna ianuarie 2012, când turla lăcaşului de cult a ars, pe acoperişul bisericii au fost aşezate o nouă turlă a Pantocratorului, precum şi o nouă cupolă mică. 

Montarea noilor turle din metal, precum şi construirea clopotniţei cu lumânărar şi pangar au fost posibile cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureştilor, al unei firme bucureştene şi al Primăriei Sectorului 2. 

Întrucât la această biserică, din anul 2009 se află și un veşmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, în cinstea celor doi sfinţi ocrotitori ai bisericii, au fost desfăşurate numeroase activităţi catehetice în cadrul programului „Hristos împărtăşit copiilor“. 

Sub numele «Ateneul Sfântului Pantelimon», aproape cinci ani de zile s-a desfăşurat acţiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase, concepute special pentru micuţii creştini de la această biserică. Recent, prin noul proiect intitulat «Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva», programul parohial «Hristos împărtăşit copiilor» a început să-şi diversifice instrumentele de catehizare a copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura şi desenul.

4. Hramul Bisericii 'Sfântul Pantelimon' - Foişorul de Foc - Agerpres (Daniel Popescu), 26 iulie 2013
Bucureşti, 26 iul /Agerpres/ - Credincioşi şi pelerini de aproape şi de departe sunt aşteptaţi vineri şi sâmbătă să participe la hramul bisericii Parohiei 'Sfântul Pantelimon' - Foişorul de Foc din Bucureşti, unde se păstrează de cinci ani o părticică din moaştele ocrotitorului, 'patronul medicilor şi ocrotitorul celor bolnavi'. 

 Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, sărbătorit sâmbătă, este cinstit încă de vineri de enoriaşii Bisericii Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc, care adăposteşte, începând cu anul 2008, o părticică din moaştele acestui sfânt, socotit de Biserica Ortodoxă 'patronul medicilor şi ocrotitorul celor bolnavi' şi, începând cu 2009, veşmântul Cuvioasei Parascheva. 

Părintele Bogdan Teleanu, preot slujitor al cunoscutului lăcaş de cult, informează într-un comunicat transmis AGERPRES că, potrivit tradiţiei, racla cu cinstitele moaşte ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon va fi scoasă în procesiune din biserică şi aşezată spre închinare şi cinstire vineri, de la ora 18,00, înainte de slujba Vecerniei, rămânând pentru a fi venerate de credincioşi până la închinarea ultimului pelerin. Sâmbătă, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoţi, începând cu orele 8,00, după ceremonie urmând a fi săvârşită slujba de Parastas pentru ctitorii bisericii.

 Evenimentul este cu atât mai important cu cât biserica 'Sfântul Mare Mucenic Pantelimon' - Foişorul de Foc din Capitală şi-a recăpătat strălucirea de altă dată, după ce, în luna ianuarie a anului trecut, turla lăcaşului de cult a ars într-un incendiu. După mai bine de un an de la începerea lucrărilor de renovare, pe acoperişul bisericii au fost aşezate o nouă turlă a Pantocratorului, precum şi o nouă cupolă mică. 

Turlele cele noi au fost realizate din metal, montarea acestora, precum şi construirea clopotniţei cu lumânărar şi pangar fiind posibile cu ajutorul Arhiepiscopiei Bucureştilor, al unei firme bucureştene şi al Primăriei Sectorului 2. 

Întrucât la această biserică se păstrează din anul 2009 şi un veşmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, în cinstea celor doi sfinţi ocrotitori ai bisericii au fost desfăşurate numeroase activităţi catehetice în cadrul programului 'Hristos împărtăşit copiilor'. 

Sub numele 'Ateneul Sfântului Pantelimon', timp de aproape cinci ani s-a desfăşurat acţiunea de catehizare prin intermediul pieselor de teatru religioase, concepute special pentru micuţii creştini de la această biserică. 

Mai nou, prin noul proiect intitulat 'Ateneul Sfintei Cuvioase Parascheva', programul parohial 'Hristos împărtăşit copiilor' a început să-şi diversifice instrumentele de catehizare a copiilor prin intermediul unei noi forme artistice, precum pictura şi desenul. 

Biserica 'Sfântul Pantelimon' din Bucureşti (cunoscută şi sub numele Biserica 'Sf. Pantelimon' de la Foişorul de Foc, datorită situării sale în imediata vecinătate a acestuia) are hramurile Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon şi Sf. Cuvioasă Parascheva.

Construită pe locul unei vechi biserici de lemn, prima datând din 1752 (atestată documentar în testamentul domnitorului Grigore Ghica din iulie 1752), cea de a doua din 1790 (construită de preotul Ivan ot Silvestru), actuala formă a bisericii Sf. Pantelimon a fost finalizată, conform pisaniei, la 11 aprilie 1876. 

Lucrările s-au executat după planurile arhitectului Nae Cucu, pictura interioară a fost executată de G. Stoenescu (elev al lui Gh. Tatarăscu), lucrările de sculptură în lemn - catapeteasma, amvonul, jilţurile şi o masă de ofrande - aparţin lui Petre Babic iar poleitul tâmplei şi amvonului a fost executat de Franz Ferdinand. 

Ulterior, în anul 1921, bisericii Sf. Pantelimon i s-a adăugat şi un pridvor. În anul 2008, cu ajutorul credincioşilor, biserica a fost împodobită cu diverse obiecte de cult, candele, iconostase, strane, toate exprimând dragostea închinătorilor sfântului lăcaş pentru Sfântul Pantelimon şi Sfânta Cuvioasă Parascheva, hramul acestei biserici. 

Sfântul Mare Mucenic Pantelimon - n. 284, în localitatea Nicomidia din provincia romană din Bitinia din Asia Mică - m. 303, în timpul persecuţiilor împăratului Maximian (286-305) - a fost un medic milostiv, care a îmbinat practica medicală cu puterea credinţei în ajutorul lui Dumnezeu. 

Chiar dacă este socotit patronul medicilor, Sfântul Pantelimon reprezintă un bun exemplu creştin de atingere a sfinţeniei prin excelenţă profesională, în general. Conform principiului creştin al 'sfinţeniei la locul de muncă', pus în practică de acest sfânt creştin care a trăit în secolul al IV-lea, omul - conştient că modul în care munceşte îl ajută la mântuire - acţionează în spaţiul public nu atât după interes, cât mai ales după virtute, urmărind desfăşurarea unei vieţi de calitate. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă)

Niciun comentariu: