duminică, 7 iunie 2015

Mărturia Arhimandritului Haralambie Vasilachi despre părintele Petru Gh. Savin, dezbatere cu dublă prezentare de carte ale domnului George Enache


Departamentul pentru copii și tineret ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON a organizat duminică, 7 iunie 2015, în incinta Centrului de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie din curtea bisericii Sfântul Pantelimon din București, dubla prezentare de carte a  cunoscutului cercetător George Enache. Cărțile Conștiința creștină în modernitate și Biserica în comunism, tipărite de Editura Muzeului de Istorie Galați EIKON, au constituit pentru membrii Departamentului ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON pretextul unei dezbateri în cadrul căreia ne-am bucurat să vedem chipul părintelui Petru Gh. Savin, fost preot slujitor la biserica Sfântul Pantelimon, conturat de istoricul George Enache într-un limbaj accesibil copiilor și tinerilor prezenți la eveniment.Tuturor celor prezenţi la întâlnirea cu autorul George Enache le-au fost prezentate extrase ale documentelor C.N.S.A.S., prezentate iniţial în cadrul expoziţiei parohiale intitulate "Slujire și misiune la biserica Sf. Pantelimon - Foișorul de Foc în epoca Ciumei Roșii (Biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele C.N.S.A.S.) - ParteaI I: Cazul părintelui Petru Gh. Savin". 

În acest context a fost subliniat faptul că neobositul părinte Petru Gh. Savin nu a fost doar un cărturar prolific, ci și un preot harnic care în vremuri de restriște a reușit să restaureze trei biserici și să reclădească din temelii chiar și o școală. Aceste fapte l-au făcut un preot iubit și stimat într-o așa măsură încât, în momente de restriște (după cum reiese din cercetările întreprinse în arhiva C.N.S.A.S.), i-au luat apărarea oameni deosebiți, așa cum a fost cazul Arhimandritului Haralambie Vasilachi despre care, fratele său, starețul Vasile Vasilachi de la mănăstirea Antim din București, spunea că "strălucea prin multe calităţi", "era un duhovnic preţuit de mii de credincioşi" şi "şi-a dat duhul în închisoare, întru nevinovăţie". De altfel, este ştiut faptul că Arhimandritul Haralambie Vasilachi colabora intens cu fratele părintelui Petru Gh. Savin, profesorul de teologie Ioan G. Savin, alături de care avea rolul din cadrul Rugului Aprins de a propune temele din Joile literare care purtau un dialog cu conferinţele de duminică după-amiaza (pe de altă parte, cf. Adrian Petcu, sursa Haralambie V. citată în acest context în documentele CNSAS ar fi fost de fapt Valerian Zaharia). În plus, după cum ne-a declarat părintele Nicolae Bordaşiu, Arhimandritul Benedict Ghiuş a fost asistentul profesorului Ioan G. Savin pe vremea când, până la venirea părintelui Dumitru Stăniloae, a predat cursul de "Ascetică şi Mistică". Totodată, considerăm drept o mărturie importantă faptul că părintele Nicolae Bordaşiu şi-a amintit că profesorul Ioan G. Savin participa într-adevăr, dar "câteodată", la programul din Joile literare.
În finalul dublei prezentări de carte, Departamentul pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon  a organizat ultima ședință din semestrul I pe anul 2015 a Atelierului de pictură pe lemn Părintele Ioan/Ivan, ocazie cu care s-a încheiat expoziția iconografică dedicată Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, iar ucenicii doamnei profesoare Nicoleta Șerban au luat fiecare icoana pictată pentru ca aceasta să își continue misiunea pentru care a fost realizată în propriile lor familii. 























REVISTA PRESEI:
1. Comunicat de presă - Departamentul pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon-Agerpres, 8 iunie 2015
Departamentul pentru copii și tineret ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON a organizat duminică, 7 iunie 2015, în incinta Centrului de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie din curtea bisericii Sfântul Pantelimon din București, dubla prezentare de carte a  cunoscutului cercetător George Enache. Cărțile Conștiința creștină în modernitate și Biserica în comunism, tipărite de Editura Muzeului de Istorie Galați EIKON, au constituit pentru membrii Departamentului ATENEUL SFÂNTULUI PANTELIMON pretextul unei dezbateri în cadrul căreia ne-am bucurat să vedem chipul părintelui Petru Gh. Savin, fost preot slujitor la biserica Sfântul Pantelimon, conturat de istoricul George Enache într-un limbaj accesibil copiilor și tinerilor prezenți la eveniment. Tuturor celor prezenți la întâlnirea cu autorul George Enache le-au fost prezentate extrase ale documentelor C.N.S.A.S., prezentate inițial în cadrul expoziției parohiale intitulate 'Slujire și misiune la biserica Sf. Pantelimon - Foișorul de Foc în epoca Ciumei Roșii (Biserica Sfântul Pantelimon-Foișorul de Foc din București în analele CNSAS) - ParteaI I: Cazul părintelui Petru Gh. Savin'. 

În acest context a fost subliniat faptul că neobositul părinte Petru Gh. Savin nu a fost doar un cărturar prolific, ci și un preot harnic care în vremuri de restriște a reușit să restaureze trei biserici și să reclădească din temelii chiar și o scoală. Aceste fapte l-au făcut un preot iubit și stimat într-o așa măsură încât, în momente de restriște (după cum reiese din cercetările întreprinse în arhiva C.N.S.A.S.),  i-au luat apărarea oameni deosebiți, așa cum a fost cazul Arhimandritului Haralambie Vasilachi despre care, fratele său, starețul Vasile Vasilachi de la mănăstirea Antim din București, spunea că 'strălucea prin multe calități', 'era un duhovnic prețuit de mii de credincioși' și 'și-a dat duhul în închisoare, întru nevinovăție'. De altfel, este știut faptul că Arhimandritul Haralambie Vasilachi colabora intens cu fratele părintelui Petru Gh. Savin, profesorul de teologie Ioan G. Savin, alături de care avea rolul din cadrul Rugului Aprins de a propune temele din Joile literare care purtau un dialog cu conferințele de duminică după-amiaza (sursa). În plus, după cum ne-a declarat părintele Nicolae Bordașiu, părintele Benedict Ghiuș a fost asistentul profesorului Ioan G. Savin pe vremea când, până la venirea părintelui Dumitru Stăniloae, a predat cursul de 'Ascetică și Mistică'. Totodată, considerăm drept o mărturie importantă faptul că părintele Nicolae Bordașiu și-a amintit că profesorul Ioan G. Savin participa într-adevăr, dar 'câteodată', la programul din Joile literare. 

În finalul dublei prezentări de carte, Departamentul pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon  a organizat ultima ședință din semestrul I pe anul 2015 a Atelierului de pictură pe lemn Părintele Ioan/ Ivan, ocazie cu care s-a încheiat expoziția iconografică dedicată Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon,  iar ucenicii doamnei profesoare Nicoleta Șerban au luat fiecare icoană pictată pentru ca aceasta să își continue misiunea pentru care a fost realizată în propriile lor familii. (Pr. Dr. BOGDAN-AUREL TELEANU)

2. Prezentare de carte în cadrul Ateneului ,,Sfântul Pantelimon,, - Jurnalul Bucurestiului, 8 iunie 2015


Departamentul pentru copii și tineret Ateneul Sântului  Pantelimon a organizat duminică,  în incinta Centrului de îngrijiri paliative ,,Sfântul Nectarie,, din curtea bisericii ,,Sfântul Pantelimon,, din București, duba prezentare de carte a  cunoscutului cercetător George Enache.   

,,Cărțile Conștiința creștină în modernitate și Biserica în comunism, tipărite de Editura Muzeului de Istorie Galați EIKON, au constituit pentru membrii Departamentului Ateneul ,,Sfântului  Pantelimon,, pretextul unei dezbateri în cadrul căreia ne-am bucurat să vedem chipul părintelui Petru Gh. Savin, fost preot slujitor la biserica Sfântul Pantelimon, conturat de istoricul George Enache într-un limbaj accesibil copiilor și tinerilor prezenți la eveniment,, a subliniat pr. Bogdan Teleanu. 

Tuturor celor prezenţi la întâlnirea cu autorul George Enache le-au fost prezentate extrase ale documentelor C.N.S.A.S., prezentate iniţial în cadrul expoziţiei parohiale intitulate „Slujire și misiune la biserica Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc în epoca Ciumei Roșii (Biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele C.N.S.A.S.) – ParteaI I: Cazul părintelui Petru Gh. Savin”. 

În acest context a fost subliniat faptul că neobositul părinte Petru Gh. Savin nu a fost doar un cărturar prolific, ci și un preot harnic care în vremuri de restriște a reușit să restaureze trei biserici și să reclădească din temelii chiar și o școală. 
Aceste fapte l-au făcut un preot iubit și stimat într-o așa măsură încât, în momente de restriște (după cum reiese din cercetările întreprinse în arhiva C.N.S.A.S.), i-au luat apărarea oameni deosebiți, așa cum a fost cazul Arhimandritului Haralambie Vasilachi despre care, fratele său, starețul Vasile Vasilachi de la mănăstirea Antim din București, spunea că „strălucea prin multe calităţi”, „era un duhovnic preţuit de mii de credincioşi” şi „şi-a dat duhul în închisoare, întru nevinovăţie”. De altfel, este ştiut faptul că Arhimandritul Haralambie Vasilachi colabora intens cu fratele părintelui Petru Gh. Savin, profesorul de teologie Ioan G. Savin, alături de care avea rolul din cadrul Rugului Aprins de a propune temele din Joile literare care purtau un dialog cu conferinţele de duminică după-amiaza.
În plus, după cum a declarat părintele Nicolae Bordaşiu, părintele Benedict Ghiuş a fost asistentul profesorului Ioan G. Savin pe vremea când, până la venirea părintelui Dumitru Stăniloae, a predat cursul de „Ascetică şi Mistică”.
Totodată, considerăm drept o mărturie importantă faptul că părintele Nicolae Bordaşiu şi-a amintit că profesorul Ioan G. Savin participa într-adevăr, dar „câteodată”, la programul din Joile literare 
În finalul dublei prezentări de carte, Departamentul pentru copii și tineret Ateneul Sfântului Pantelimon  a organizat ultima ședință din semestrul I pe anul 2015 a Atelierului de pictură pe lemn Părintele Ioan/Ivan, ocazie cu care s-a încheiat expoziția iconografică dedicată Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, iar ucenicii doamnei profesoare Nicoleta Șerban au luat fiecare icoana pictată pentru ca aceasta să își continue misiunea pentru care a fost realizată în propriile lor familii.

Niciun comentariu: