luni, 15 ianuarie 2018

Ateneul misionar semestrial "Educaţie prin ochii credinţei"


Duminica, 14 ianuarie 2018, ora 11.30, în cadrul primului semestru al Ateneului Sfântului Pantelimon din  „Anul omagial al unității de credință și de neam“ și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918“, a debutat programul "Educaţie prin ochii credinţei". 

Prim etapă din acest program o constituie atelierul de icoane pe lemn "Dumnezeu s-a milostivit!" în deschiderea căruia tinerii iconari au vizionat piesa de teatru omonimă despre Înaintemergătorul Domnului, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, o producţie a Departamentului pentru copii şi tineret de la parohia noastră din anul 2011. Prin intermediul acestei piese de teatru a fost anunţat faptul că imaginea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul dintr-unul din vitraliile bisericii Sfântului Pantelimon reprezintă noua temă a atelierului de icoane pe lemn din cadrul acestui semestru. 

Ca un exemplu de unitate şi continuitate la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti trebuie menţionat faptul că doi strănepoţi ai părintelui Gheorghe Sorescu, fost slujitor la această biserică începând cu anul 1950, s-au alăturat echipei de iconari care lucrează la icoana cu chipul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. De menţionat faptul că părintele Gheroghe Sorescu era foarte apropiat celor care au cercetat istoria, arhivele, geo­grafia, spiritualitatea Dobrogei pentru a atesta Peştera Sfântului Apostol Andrei drept cel mai important loc de pelerinaj al româ­nilor, fiind coleg cu avocatul-dascăl-teolog Ion (Jean) Dinu din Adamclisi, ambii fiind consilieri referenţi în cadrul Episcopiei Constanţei, şi ocrotitor al preotului Constantin Lembrău din Independenţa. La 23 iulie 1944, peştera a fost sfinţită prin­tr-o mare sărbătoare religioasă şi populară de Episcopul Chesa­rie Păunescu. Alături de acesta, după cum reiese din pozele din arhiva familie Ion Dinu publicate în cotidianul „Adevărul” din 25 decembrie 2016, se pare că s-ar fi aflat, cum era şi firesc, părintele Gheorghe Sorescu.


Alegerea temei atelierului de pictură din acest an s-a făcut ţinând cont de faptul una din reprezentările grafice ale Anului omagial și comemorativ 2018 o reprezintă icoana Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, temă pe care Ateneul Sfântului Pantelimon a abordat-o deja în anul 2016. Dar, întrucât Sfântul Ioan Botezătorul a fost cel care l-a îndemnat pe Sfântul Apostol Andrei să-L urmeze pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos am considerat că  icoana Înaintemărgătorului Domnului ilustrează cel mai bine mesajul programului "Educaţie prin ochii credinţei" derulat de Ateneul Sfântului Pantelimon anul acesta. 

Facem precizarea că debutul Ateneului misionar semestrial "Educaţie prin ochii credinţei" a coincis cu lansarea noului număr din publicaţia "Ateneul Sfântului Pantelimon"  din „Anul omagial al unității de credință și de neam“ și „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918“ în Patriarhia Română. În acest prim număr din anul 2018 al "Ateneului Sfântului Pantelimon" au fost dezvăluite intenţiile Departamentului de copii şi tineret de la parohie în privinţa „Anului omagial al unității de credință și de neam“ și „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918“ în Patriarhia Română. "77 de ani este un moment ideal de profundă introspecţie şi de regăsire a energiei şi încrederii de la începuturile zămislirii Ateneului Sfântului Pantelimon! Dar, mai ales, este un moment onest de „Reînnoire a principiilor fondatoare“ pe care îşi bazează menirea şi existenţa acest Departament de copii şi tineret de la parohia Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti! Doar aşa, membrii de astăzi ai Ateneului Sfântului Pantelimon (care împlineşte totodată şi 10 ani de la reînfiinţare sa în 2008 - n.n.) pot face promisiunea solemnă că va putea sărbători primele 77 de clipe din lungul şir de ani care vor putea constitui secole de existenţă, împlinire şi devenire", se afirmă în nr. 40 al periodicului "Ateneul Sfântului Pantelimon".



Foto din arhiva familie Sorescu:  părintele Gheorghe Sorescu (fost slujitor la biserica Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti) cu soţia sa Ana Sorescu, alături de fiul lor dl. Mihai Sorescu, şi soţia acestuia Şefania Sorescu, precum şi cei doi fii ai lor Florin Sorescu şi Sorin-Alexandru Sorescu. Din fotografie lipseşte fiul lor cel mai mic, Mihail Sorescu, care nu se născuse încă!

 







Niciun comentariu: