marți, 1 octombrie 2013

BASILICA, 1 octombrie 2013: Octombrie, luna Cercului cultural-religios ASPPIR (Ateneul Sfinţilor Mc. Pantelimon şi Cuv. Parascheva - Inspiraţie şi religie)

Miercuri, 2 octombrie 2013, de la orele 18.30, va debuta seria de evenimente dedicată celebrării celei de a cincea aniversări a Cercului ASPPIR  (Ateneul Sfinţilor Mc. Pantelimon şi Cuv. Parascheva - Inspiraţie şi religie), acţiune creştină a tinerilor participanţi la orele de cateheză Hristos împărtăşit copiilor de la parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti. Vernisaje de pictură pe sticlă şi desene religioase, precum şi lansări de volume şi albume vor avea loc în luna octombrie, intitulată LUNA CERCULUI CULTURAL-RELIGIOS ASPPIR (Ateneul Sfinţilor Mc. Pantelimon şi Cuv. Parascheva - Inspiraţie şi religie).

După cinci ani de catehizare prin intermediul teatrului religios, la parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucuresti va avea loc un eveniment artistic de excepție dedicat artei renăscute din credinţă, solidaritate şi suferinţă. Mai precis, este vorba despre expoziţia de debut a micilor săi iconari intitulată "Apa cea vie..., foc răcoritor", dedicată refacerii bisericii Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti după incendiul din 9 ianuarie 2012.

 Astfel, în perioada 2 - 14 octombrie 2013, parohia Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti găzduieşte expoziţia “Apa cea vie..., foc răcoritor” desfăşurată în cadrul proiectului cultural-artistic parohial "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva", care la rândul lui este un proiect practic organizat sub egida programului catehetic naţional "Hristos împărtăşit copiilor". Peste 40 de icoane pe sticlă şi 24 de desene religioase din tezaurul realizat de cei aproape 20 de copiii care participă la orele de cateheză "Hristos împărtăşit copiilor" sunt oferite în 4 etape publicului de parohia Sf. Pantelimon în întâmpinarea sărbătorii Cuvioasei Maicii Parascheva, cel de-al doilea hram al bisericii de la Foişorul de Foc din Bucureşti (2, 4, 6 şi 13 octombrie 2013).

Expoziţia "Apa cea vie...., foc răcoritor" va debuta miercuri, 2 octombrie 2013, orele 18.30, după "Paraclisul Maicii Domnului", atunci când la biserica Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti, va putea fi vizionat filmul documentar, producţie TRINITAS TV - 2013, "Credinţa transmisă copiilor în culori şi cuvinte" şi vor putea fi admirate 53 de instantanee fotografice din timpul atelierelor de pictură pe sticlă intitulate "Cronica foto a expoziţiei Apa cea vie..., foc răcoritor". Momentul este dedicat profesorului care a susţinut cele 20 de ateliere de pictură pe sticlă şi desen religios pe parcursul verii, artistul plastic Viorica Colpacci - directorul Galeriei de artă „Spiritus“ a Institutului Român de Teologie şi Spiritualitate Ortodoxă din New York - şi care a fost botezat în mod nevinovat de copii "Pensulă lângă pensulă". Momentul prilejuieşte o întâlnire faţă în faţă cu micii artişti şi profesorul lor! Poţi să îi vezi de aproape (mimica, gesturile şi felul lor de a fi), să îi auzi, să vorbeşti cu ei şi să afli de ce s-au apucat de pictură şi desen.

"Expoziţia "Apa cea vie...., foc răcoritor" face parte din programul-cadru pentru anul 2013, intitulat 2013 - Jubileul Ateneului Sf. Mc. Pantelimon şi Cuv. Parascheva - Inspiraţie şi religie (ASPPIR) în Parohia bisericii Sf. Mc. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti. Evenimentul este cu atât mai binevenit cu cât anul 2013 reprezintă şi Jubileul Ateneului Sfântului Pantelimon la împlinirea a 5 de ani de la înfiinţarea trupei de teatru cu acelaşi nume, expoziţia "Apa cea vie..., foc răcoritor" reprezentând una din realizările programului-cadru pentru anul 2013, intitulat intitulat 2013 - Jubileul Ateneului Sf. Pantelimon şi Cuv. Parascheva - Inspiraţie şi religie (ASPPIR) în Parohia bisericii Sf. Mc. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti şi relevând importanţa grupului catehetic Generaţia Hristos Împărtăşit copiilor pentru viaţa şi activitatea Cercului cultural ASPIR .Încă de la începutul anului, aşa cum se arată în programul-cadru 2013 - Jubileul ASPPIR în Parohia bisericii Sf. Mc. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti, luna octombrie este o lună plină de evenimente culturale (de la vernisaje de icoane la lansări de CD-uri, fotograme, albume, volume etc.) menite să scoată în evidenţă activitatea Centrului cultural ASPPIR (date despre scopul şi obiectivele programului Ateneu parohial pot fi găsite aici).

Expoziţia "Apa cea vie...., foc răcoritor" este o invitaţie la "regăsirea de sine"! Ce fel de oameni suntem dacă nu mai avem capacitatea de a sesiza cei mai sensibili muguri de împrimăvărare a umanităţii? Se poate ca păcatul să ne fi amorţit sufletul într-atât de tare încât să nu mai putem recepta decât accentele stridente ale scandalului? Nu este vorba de ceea ce am fost învăţaţi sau nu să facem, ci de faptul că noi, ca oameni, am pierdut ceva semnificativ din fiinţa noastră, motiv pentru care nu mai tresărim în faţa valorilor religioase, morale, estetice etc., ci doar atunci când  ne simţim ameninţaţi. Este ca atunci când nu mai avem capacitatea de a remarca singuri existenţa unei icoane pe sticlă decât atunci când accidental se sparge, iar zgomotul făcut în cădere ne face să întoarcem capul spre un posibil loc din care ar putea sosi o ameninţare. Expoziţia "Apa cea vie..., foc răcoritor" reprezintă un semnal de alarmă prin care atragem atenţia că unii dintre noi am început să trăim extrem de periculos îmbrăţişând mentalităţile culturii fricii care ne cuprinde ca într-o capcană mortală gândirea şi simţirea noastră.  De ce trebuie să se jertfească o făptură nevinovată, să ardă o biserică sau să fie sacrificată o icoană  pentru ca să ne trezim din amorţeala indiferenţei şi a superficialităţii impuse de incultura fricii?

Expoziţia "Apa cea vie...., foc răcoritor" este o pledoarie pentru redeşteptarea simţului credinţei! Astfel, cei care mai au simţul valorii sunt aşteptaţi la o expoziţie în care atrage nu zgomotul scandalos al cioburilor căzute pe pardoseală din cauza nepăsării, ci sacrificiul unor copiii care au valorificat timpul preţios al propriei vacanţe de vară într-un sens cât mai creştin cu putinţă, adică al pictării de icoane ortodoxe. Cei care vor avea dragostea de a vedea această expoziţie vor putea să întrevadă pedagogia iniţiatorilor proiectului "Ateneul Sf. Cuv. Parascheva" potrivit căreia copiilor trebuie să li se ofere exemple pozitive, iar în nici un caz nu trebuie ca în scopuri punitive copiii să fie speriaţi cu „nenea rău (sau chiar diavolul) sau cu cine mai ştie ce, conştienţi că, în afară de frică, aceste metode pseudopedagogice nu vor da niciu un rezultat. Este vorba aici de o cunoaştere care vine prin harul lui Dumnezeu şi se adresează omului ca persoană! Pe cât de uşor se scurg pe lângă icoanele acestor copii ochii lacomi ai celor care le pot cuantifica doar cantitativ şi financiar, pe atât de mult vă dorim să zăboviţi, voi, cei care mai aveţi credinţa, nădejdea şi dragostea de  a aprecia arta renăscută din credinţă, solidaritate şi suferinţă", a declarat  Pr. Dr. Bogdan-Aurel Teleanu.

Niciun comentariu: