joi, 11 iulie 2013

Inaugurarea grădinii "Ateneul Sf. Pantelimon" cu ocazia zilei porţilor deschise la casa parohială "Gh. Popescu-Colibaşi"

Miercuri, 10 iulie 2013, enoriaşii bisericii Sf. Pantelimon - Foişorul de Foc din Bucureşti au participat la inaugurarea oficială a grădinii "Atenul Sf. Pantelimon", moment organizat în cadrul zilei porţilor deschise la casa parohială "Gh. Popescu-Colibaşi".

Cu această ocazie a fost săvârşit Paraclisul Maicii Domnului şi a avut loc cateheza cu adulţii „Faptele iubirii milostive - pregătire pentru învierea de obşte” în cadrul programului HRISTOS ÎMPĂRTĂŞIT ADULŢILOR.

Cu acest prilej, a fost vizionată pe un ecran special amenajat și s-a discutat cu ajutorul unei fişe auxiliare proiecţia piesei de teatru religios din arhiva personala a parohei cu titlul Sf. Mare Mc. Pantelimon, Doctorul Fără de Arginţi – 2009 (producţie Radio TRINITAS) realizată cu ajutorul trupei de teatru parohial "Ateneul Sfântului Pantelimon".

Scopul amenajării acestui spaţiu este de crea posibilitatea intensificării activităţii de catehizare a tinerilor din parohie, în special prin organizarea unor ateliere de artă teatrală religioasă şi tabere de pictură bisericească. Acest scop este sugerat din însăşi denumirea acestui spaţiu drept "Grădina Ateneul Sf. Pantelimon". Precizăm că, în ciuda etimologiei sale neclare, cuvântul ateneu (gr. tekne - artă, tehnică) sugerează înţelepciunea sau inteligenţa practică a artizanilor, a abilităţii şi ingeniozităţii lor de a lucra manual. De altfel, însuşi Platon afirma că "Tekne este un tip de cunoaştere ce poate fi predată altora". De altfel, inaugurarea Grădinii Ateneului Sf. Pantelimon coincide cu ţelul principal al programului cu acelaşi nume atât de necesar vieţii parohiale româneşti contemporane şi anume "atingerea maturităţii întru credinţă nu prin constrângere, ci prin împărtăşirea bucuriei întâlnirii creştine în spaţii publice deschise".














REVISTA PRESEI:
1. Grădina „Ateneul Sfântului Pantelimon“ - Cotidianul ZIARUL LUMINA, 12 iulie 2013, p. 2.

Copiii şi tinerii din grupa de cateheză a Parohiei „Sfântul Mucenic Pantelimon“ - Foişorul de Foc din Capitală au de miercuri, 10 iulie, un nou spaţiu în care îşi pot desfăşura activităţile. În cadrul Zilei porţilor deschise la Casa parohială „Pr. Gh. Popescu-Colibaşi“, a fost inaugurată oficial Grădina „Ateneul Sfântului Pantelimon“. Inaugurarea a avut loc în prezenţa mai multor credincioşi din parohie, precum şi a copiilor şi tinerilor care vor fi beneficiarii principali ai acestui spaţiu. Momentul a fost deschis prin săvârşirea Paraclisului Maicii Domnului de către părintele Bogdan Teleanu, slujitor al Bisericii „Sfântul Pantelimon“ - Foişorul de Foc, care a susţinut, cu acest prilej, şi cateheza pentru adulţi „Faptele iubirii milostive - pregătire pentru învierea de obşte“ în cadrul programului „Hristos împărtăşit adulţilor“. Tot în cadrul programului de inaugurare a fost vizionată pe un ecran special amenajat şi s-a discutat cu ajutorul unei fişe auxiliare proiecţia piesei de teatru religios din arhiva parohiei intitulată „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Doctorul Fără de Arginţi“ - 2009, o producţie Radio TRINITAS realizată cu ajutorul trupei parohiale de teatru „Ateneul Sfântului Pantelimon“. Grădina „Ateneul Sfântului Pantelimon“ va oferi un cadru adecvat dezvoltării activităţii de catehizare prin mijloace moderne, mai apropiate de preocupările culturale ale copiilor. „Scopul amenajării acestui spaţiu este de a crea posibilitatea intensificării activităţii de catehizare a tinerilor din parohie, în special prin organizarea unor ateliere de artă teatrală religioasă şi tabere de pictură bisericească. Acest scop este sugerat din însăşi denumirea acestui spaţiu drept Grădina «Ateneul Sfântului Pantelimon». Precizăm că, în ciuda etimologiei sale neclare, cuvântul «ateneu» (gr. tekne - artă, tehnică) sugerează înţelepciunea sau inteligenţa practică a artizanilor, abilitatea şi ingeniozitatea lor de a lucra manual. De altfel, însuşi Platon afirma că «tekne» este un tip de cunoaştere ce poate fi predată altora. De altfel, inaugurarea Grădinii «Ateneul Sfântului Pantelimon» coincide cu ţelul principal al programului cu acelaşi nume atât de necesar vieţii parohiale româneşti contemporane, şi anume atingerea maturităţii întru credinţă nu prin constrângere, ci prin împărtăşirea bucuriei întâlnirii creştine în spaţii publice deschise“, ne-a declarat părintele Bogdan Teleanu.

Niciun comentariu: